Arbetsolycka

Många misstag före kvävningsdöden

Omni Polymers produktion ligger nere. Polisens utredning om arbetsolyckan som tog två anställdas liv tar cirka två år.

DÖDSOLYCKA. Det mesta gick snett vid gasolyckan på Omni Polymers i juni då två män dog. Fabriken är stängd och utredningen tar tid. Enligt åklagare Christer Forssman har polisen en teori.

Publicerad Senast uppdaterad

Två månader har gått sedan dödsolyckan vid återvinningsanläggningen i Ängelholm och det kan ta två år innan den komplicerade utredningen är klar, förklarar åklagare Christer Forssman som leder polisutredningen för Helsingborgs Dagblad: 

– Jag har bara en utredare som jobbar med den här utredningen vars omfattning motsvarar en mordutredning. Hade jag haft de resurser som man har vid en skjutning hade det tagit sex månader, nu tar det närmare två år. Det är synd att inte polisen prioriterar det här området så vi kan utreda snabbare, det hade underlättat för de anhöriga.

Christer Forssman har en teori om hur olyckan gått till, men vill avvakta rättsläkarens utlåtande som väntas inom kort innan han säger något mer.

– Med det rättsmedicinska utlåtandet kommer den direkta orsaken att visas. Sen försöker vi få svar på varför den här situationen uppstår genom att höra personer i företaget och personer som jobbat mot företaget för att kartlägga orsaken.

Olyckliga omständigheter

Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har vana vid att utreda olyckor där människor skadar sig eller dör i tankar, påpekar Christer Forssman:

– Men det är ofta tankar som innehåller gas, då vi alla vet att det är farligt. Då går man ned med skyddsutrustning. Här var det en del av en reningsanläggning med andra aspekter jag inte varit med om tidigare. Jag kan inte minnas att jag haft något liknande fall.

Men ur det som hittills är känt kring olyckan framtonar en bild av en rad olyckliga omständigheter:

  • Omni Polymers är ett nystartat företag som sedan i fjol tillverkar plastgranulat av återvunna hushållsförpackningar som bland annat spolas rena och rutinerna är därför mindre etablerade.
  • Torsdagen den 15 juni var arbetsmiljöinspektör Kim Evald på inspektion ihop med företagets ledning och krävde därefter en undersökning och riskbedömning av luften i produktionshallen.
  • En luftmätning hade gjorts, men resultatet väntades inte förrän någon vecka senare.
  • Den 20 juni hade en slamtömning beställts, men hann inte genomföras innan olyckan inträffade.
  • Redan klockan 07.20 samma dag larmades räddningstjänst, polis och ambulans sedan två anställda segnat ner i anläggningens renvattentank som ligger i anslutning till slamtanken där svavelväte bildades. Enligt åklagaren sakade en av dem helt andningsskydd och den andre hade ett mindre fullgott sådant.
  • Höganäs team för avancerad räddning larmades ut, men de saknade andningsskydd vilket Ängelholms räddningstjänst skulle bistå med. Innan dessa kom jobbade två av brandmännen nära tanken utan mask.
  • När de medvetslösa männen skulle firas upp tappade en av brandmännen sin andningsmask. De tre fick föras till sjukhus med känningar av yrsel och illamående och ytterligare tre kollegor kontrollerades av sjukvården.
  • Flera av Höganäs brandmän har skägg, vilket enligt Arbetsmiljöverket kan ge det "kraftigt försämrad skyddseffekt" då gas kan tränga in mellan huden och masken.

Arbetsmiljöverket riktar kritik mot att såväl Ängelholms som Höganäs räddningstjänster inte utrett olyckan och andningsskyddens effektivitet, men räddningschefen Lars Scotte i Höganäs säger till HD/Sydsvenskan att man använder andningsskydd med övertryck vilket motverkar läckage.

Räddningstjänstens skyddsombud Magnus Hedström kräver att brandmännen alltid ska ha en gasmätare på sig, men avvisar kritiken om andningsskydden:

- Detta är en olycka där det har gått fel från början.

Produktionen nere till början av 2024

Exakt vad som gått fel får vi vänta på minst ett år. Nu pågår tre parallella utredningar: polisens, Arbetsmiljöverkets och företagets egen undersökning om olycksorsakerna, där svar väntas den 28 augusti.

Arbetsmiljöverkets produktkontrollavdelning ska också utreda om tillverkarna av den CE-märkta reningsanläggningen installerats och använts på rätt sätt.

Omni Polymers har tagit hjälp av forskningsinstitutet RISE för att utreda vad som hänt. Till branschtidskriften Packnews säger företagets vd Josef Tapper:

– Med denna kunskap har vi gett en svensk leverantör i uppdrag att designa och leverera ett nytt vattenreningssystem, för att kunna garantera en säker och trygg arbetsplats.

– Vi kommer att starta produktionen när det nya vattenreningssystemet är levererat och vi har en trygg och säker arbetsplats. Vår bedömning är att detta kan ske i början av nästa år.