SPecial hot och våld

500 händelser om året - bara i Skåne

Polis ryckte ut i Lund efter larm om hot på ett pendeltåg.

TÅGVÄRDAR. Att det som börjar med ett krav på att en pendeltågsresenär ska visa giltig biljett urartar är inte ovanligt. Det kommer in, enligt Ola Brunnström, skyddsombud inom Seko, runt femhundra rapporter varje år i Skånetrafiken.

Publicerad Senast uppdaterad

Kollektivtrafikens utsatta

  • Hos tågvärda har cirka 27 procent av anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro orsakats av hot eller våld. 

  • Bland busschaufförer är samma siffra cirka 19 procent som orsakats av hot eller våld av anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro. 

  • När det gäller hela arbetsmarknaden: 7 procent av arbetsplatsolyckor som leder till sjukfrånvaro är orsakade av hot eller våld. 

Källa: Arbetsmiljöverket 

Det handlar om allt från att situationen upplevts som hotfull, till okvädingsord och uttalade hot. Några gånger varje år råkar personalen ut för riktigt allvarliga incidenter, med fysiskt våld.

- Hot kan också vara otroligt jobbigt för personalen, att någon säger att de vet vem du är, att de hotar med att vänta på dig när du kommer hem. Efteråt kan det ibland vara nästan värre än våld, fantasin är så mycket starkare och sätter sig väldigt, säger han.

Det kan ta tio minuter, en kvart innan någon kommer, men många saker händer väldigt fort.

Att vissa resenärer är berusade eller aggressiva är svårt att göra något åt, den springande frågan är hur personalens säkerhet ska tryggas. Seko anser att är ensamarbetet är den viktigaste orsaken till personalens utsatthet och att den frågan därför är den mest avgörande.

- Det går ofta långt till att få hjälp även om personalen har en larmknapp. Det kan ta tio minuter, en kvart innan någon kommer, men många saker händer väldigt fort och tågföraren är kanske femton meter bort. Larmknappen går inte heller till lokföraren, säger Ola Brunnström och nämner en händelse i Stockholm där en ensamarbetande fångvaktare mördades trots att hennes kolleger var bara sju sekunder bort. Det är en fråga av stor vikt. -

- Det är ett stort problem att många anställda blir så rädda efteråt. Många blir rädda för att gå ut bland folk efter en sådan här händelse. Därför är det också viktigt att man inte ska vara ensam när något händer. Då har man direkt någon att söka stöd hos. Vi ser att det inte leder till lika stor ensamhetskänsla, att ha någon att dela upplevelsen. Det gör att man inte känner sig lika utsatt, säger Ola Brunnström.

Seko har under lång tid krävt ett stopp för ensamarbete men arbetsgivaren VR Sverige hänvisar till den upphandling som gjorts, där pengarna som är öronmärkta för att bedriva kollektivtrafik inte räcker till för dubbelbemanning

Det har skett en ganska stor förskjutning från statens håll, att tågen inte skulle ha dubbelbemanning.

- Vi skulle behöva ett förbud från Arbetsmiljöverket. Då skulle uppdragsgivaren behöva skjuta till pengarna som krävs, säger Ola Brunnström, men berättar att de hittills inte fått gehör för sin ärenden med krav på förbud mot ensamarbete under vissa tider på exempelvis kvällar och helger.

- Hur ensamarbetet bryts lägger vi oss inte i, bara att det ska brytas. Det har skett en ganska stor förskjutning från statens håll, att tågen inte skulle ha dubbelbemanning. Jag upplever att det skyddet har försämrats. Fram till för en sex, sju år sedan var det faktiskt så det såg ut. Väktare gick med under vissa kvällar och helger efter ett skyddsstopp år 2012. Då gick Arbetsmiljöverket på vår linje. Sedan dess har klimatet försämrats, säger Ola Brunnström.

Victor Drake är arbetsrättsexpert på Almega Tågföretagen och han berättar att frågan om ensamarbete utreds just nu i en arbetsgrupp. Arbetsmiljöverkets sektionschef i Syd, Lina Boyd, vill inte kommentera skyddsombudens uppfattning utan hänvisar till lagstiftning och påtalar att det är arbetsgivarens ansvar att ”riskbedöma och vidta de åtgärder som krävs för att säkerställa att det är säkert för arbetstagarna att arbeta ensamma”.