Arbetsskador

Ny vägledning om arbetsskador

Foto: Karin Nilsson
Arbetsskadeguiden är en webbaserad vägledning för den som har drabbats av en arbetsskada – ett samarbete mellan Afa Försäkring och Försäkringskassan. Den arbetas ännu med.Carolina Lunde Norin, Afa Försäkring, och Sofie Thunborg, Försäkringskassan, har båda varit med och tagit fram arbetsskadeguiden.se.

Webbguide. Fler skulle kunna anmäla arbetsskador och ansöka om ersättning hos både Försäkringskassan och Afa. Nu lanserar de tillsammans en guide för att underlätta.

Publicerad

Missuppfattningarna kring vad som gäller vid en arbetsskada är många och det är inte ovanligt att personer upplever att de blir hänvisade fram och tillbaka mellan Afa Försäkring och Försäkringskassan. Det påpekade Sofia Tengedal, försäkringsspecialist på Afa Försäkring på ett seminarium på Afa Försäkring i Stockholm i mitten av maj.

– Det är svårt för folk att veta vart de ska vända sig, sa hon och tillade att det dessutom inte är lätt att förstå skillnaden på en ansökan och en anmälan och vad som gäller hos Afa respektive Försäkringskassan.

Försäkringskassan, som hanterar den statligt reglerade arbetsskadeförsäkringen, och Afa Försäkring, som hanterar den kollektivavtalade, har i flera år tänkt att något borde göras. Nu lanserar de tillsammans en webbaserad guide med adress arbetsskadeguiden.se. Guiden lanseras under juni. Syftet är att vägleda den enskilde, men guiden kan även användas av arbetsgivare, sjukvården eller förtroendevalda som vill få bättre koll på vad som gäller.

På guiden finns ett antal frågor – fem eller sju. När något hände, vad som hände, personens sysselsättning och eventuella kostnader är exempel på frågor.

– Vi har försökt att skapa ett upplägg som ska vara enkelt och kortfattat men som ändå fungerar, sa Sofie Thunborg, som ansvarat för utvecklingen av guiden på Försäkringskassan.

Efter frågorna ges en kortfattad vägledning om vilka ersättningar som finns, vart man kan vända sig och när.

– Vi såg ett jättegap mellan den ideala processen och de snåriga vägar som människor faktiskt hade tagit för att komma i mål, säger Sofie Thunborg när hon efter seminariet berättar för Arbetarskydd om hur guiden har tagits fram.

Hon tillägger att det till exempel är viktigt att få veta vem som ska kontaktas när så att man inte gör saker i onödan. Ett sådant exempel är att om den enskilde inte har ett utlåtande om att arbetsförmågan kommer att vara nedsatt i minst tolv månader framöver är det ingen idé att ansöka om livränta hos Försäkringskassan.

Guiden har testats i olika omgångar på personer som ansökt om ersättning och både fått och inte fått den beviljad. De har haft både fysiska och stressrelaterade problem, representerat olika branscher och olika åldrar.

– Det här är ett område med svår terminologi, så vi har fått tänka mycket på språket, säger Caro­lina Lunde Norin, som ansvarat för projektet hos Afa.

Bägge projektledarna hoppas nu att fler förstår sina rättigheter.

– Vi har sett att det finns de som hoppar av sin anmälan för att det är svårt. Det vill vi ändra på, säger Carolina Lunde Norin på Afa.

Två regelsystem vid arbetsskador

Förvärvsarbetande i Sverige omfattas av den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som hanteras av Försäkringskassan. Den som är anställd hos en arbetsgivare med kollektivavtal omfattas även av Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, TFA. Den, liksom övriga försäkringar som arbetsmarknadens parter har avtalat om i kollektivavtal, administreras av Afa Försäkring. TFA fungerar som ett komplement till den lagstadgade försäkringen. Afa ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK.

Hos Försäkringskassan måste den enskilde först anmäla skadan och sedan ansöka om ersättning. Det behövs inte hos Afa eftersom Afa har utredningsplikt.

Källa: Trygghet vid arbetsskada, Afa Försäkring.