Arbetsskador

LO: Gör ensamarbete

till villkorat undantag

LO vill minska ensambemanningen i arbetslivet i allmänhet och få bort det farliga ensamarbetet i synnerhet. Återigen begär organisationen en revision av Arbetsmiljöverkets 26 år gamla föreskrifter.

Publicerad

”Ensamarbete kan bara accepteras om risken för olycksfall, ohälsa och sociala förluster är låg och hanterbar” skriver LO i handlingsprogrammet ”Att arbeta ensam”. Skriften kom i slutet av maj i samband med LO-kongressen.

Successivt går bemanningen i arbetslivet ner. Samma mängd arbete, eller mer, utförs av en krympande arbetsstyrkor. Självklart blir följden fler ensamjobb. Det som möjligen på sina håll bromsar utvecklingen är branschers traditioner och i någon mån Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ensamarbete (AFS 1982:3). Det brandgula föreskriftshäftet, som alltså funnits i 26 år, sätter en gräns vid ”påtaglig risk” och ”stark psykisk påfrestning”. Först vid dessa nivåer kan Arbetsmiljöverket rycka in och förbjuda ensamarbete.

Men LO vill ha snävare gränser och handlingsprogrammet innehåller en djärv lösning:

- Vi vänder på begreppen. Nu är ensamarbete tillåtet, men vi vill att det i grunden inte ska finnas ensamarbete. Arbetsgivaren ska tvingas fundera över sin arbetsorganisation, säger Torbjörn Jonssonpå Fastighetsanställdas förbund.

LO anser att:

- eftersom människan är en social varelse bör samhällets regler markera att ensamarbete är något icke önskvärt.

- ensamarbetet kan dock accepteras om risken för olycka, ohälsa eller social förlust är låg och hanterbar.

- i de fall då ensamarbete i sig självt kan orsaka psykiska skador eller sociala förluster behövs det särskilda regler.

Det här är tuffa krav i en tid då många arbetsgivare strävar efter att ytterligare spara in på personalen. Men Torbjörn Jansson tycker inte att det är orealistiskt:

- Arbetsmiljöverket ska revidera föreskrifterna. Det gör de med jämna mellanrum. Då vill vi ha med det här tänket även om vi kanske inte fullt ut får som vi vill.

LO har under många år kritiserat Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ensamarbete. I mitten av 1990-talet gick LO-förbunden ihop om en skrivelse till dåvarande Arbetarskyddsstyrelsen. Där krävdes en skärpning av AFS 1982:3. Bakgrunden var att Aga Gas hade fått regeringens villkorade tillstånd att driva flera fabriker med ensambemanning. LO, med Industrifacket i spetsen, drev utan framgång linjen att storskalig kemikaliehantering och ensamarbete inte hör ihop. Man hänvisade till att det är alltför psykiskt belastande för en operatör att ensam ha ansvaret för både produktionsutrustningen och säkerheten. Men Arbetarskyddsstyrelsen gjorde inga ändringar i föreskrifterna.

Frågan har tagit stort utrymme på flera LO-kongresser. ”Värt att slåss för”-kongressen för fyra år sedan krävde att ensamarbete, där den personliga säkerheten inte kan garanteras, ska förbjudas. ”Det är dags att minimera riskerna vid ensamarbete. Vi kan aldrig acceptera att tusentals löntagare upplever en ständig rädsla för att bli utsatta för olyckor, hot och våld på sin arbetsplats.” löd en del av kongressbeslutet. Det är det som nu resulterat i handlingsprogrammet.