Arbetsskador

Så undviker du köldskador – på jobbet och fritiden

Den termiska dockan ”Tore” används för att mäta isolering i arbetskläder. Man kan även simulera rörelser för att undersöka ventilationen i kläderna. Foto: Siv Öberg

Hur ska man klä sig för att undvika köldskador? Kalev Kuklane, teknisk doktor och docent i termisk miljö vid Lunds universitet, undersöker hur människan bäst kan skyddas mot kyla och väta. Han har själv varit byggnadsarbetare och vet hur det är att arbeta utomhus.

Publicerad

När man arbetar i kyla är det viktigt att man använder plagg och skor som har rätt egenskaper. Stillastående luft är den bästa isoleringen, menar Kalev Kuklane. Att kläderna kan behålla luft och samtidigt ventilera bort fukt är avgörande.

– Man ska inte ha ett bomullsplagg närmast kroppen. Det blir blött när man svettas och då fryser man. Ett underställ i polyester, ull eller blandmaterial som har god vätsketransport och absorptionsförmåga är bäst, säger han.

– Ull har bra egenskaper. Särskilt Merino-ull från Nya Zeeland. Den har mjuka fibrer som inte kliar och kan behålla luft och absorbera fukt, utan att klibba.

Utanpå understället ska man ha ett plagg som har god isolationsförmåga. Material­valet är mindre viktigt, men det ska innehålla mycket luft som exempelvis, fleece, fiberpäls eller ylle.

– Som ytterplagg är det bäst med ett skalskydd av polyester. Plagg med membranlager, som skyddar mot vind och väta och samtidigt kan andas så att fukten inifrån försvinner, är särskilt lämpligt vid skiftande väderlek, förklarar Kalev Kuklane.

I många arbetsjackor finns det både skalskydd och isolering i samma plagg, men det är inte alltid så bra vid utomhusarbete med varierande temperaturer, anser han.

– Då kan man inte reglera isoleringen i förhållande till yttertemperaturen och det kan lätt bli för varmt, säger Kalev Kuklane.

Yllestrumpor är det bästa att ha i arbetsskorna för att slippa frysa om fötterna. Iläggssulor av yllefilt är också bra. Det är viktigt att sulorna under arbetsskorna är tjocka så att de isolerar mot kontaktkyla med marken. Varma fötter betyder bättre balans och minskad halkrisk.

– När man tar lunch kan man ta av sig sina arbetsskor och ta ur iläggssulorna, torka dem och byta strumpor. Med torra strumpor, sulor och skor fryser man mindre, upplyser Kalev Kuklane.

När det är stark kyla är det nödvändigt att använda två par handskar. Ytterhandskarna ska vara slitstarka och skydda mot kontaktkyla och väta. Innerhandskarna ska vara varma, gärna av ull.

– Men ytterhandskarna får inte vara för svåra att ta av sig. De får heller inte vara för stora och otympliga. Då blir de ett hinder i arbetet, förklarar Kalev Kuklane.

Nu har han planer på att starta ett nytt projekt tillsammans med Katarina Leijon-Sundqvist från Luleå tekniska universitet, som nyligen skrivit en avhandling om hur man kan undersöka händernas temperatur med hjälp av värmekamerabilder.

Läs mer om Katarina Leijon-Sundqvists forskning på www.arbetarskydd.se.

Förebygg med rätt utrustning

1. Värm upp köld­skadan omedelbart.

2. Ta dig inomhus eller skydda dig mot vinden.

3. Värm upp hud mot hud, exempelvis värm upp fingrar i armhålorna.

4. Låt bli att gnugga med snö eller is, då kan skadan förvärras.

5. Drick gärna en varm söt dryck.

6. När huden värms upp kan det göra riktigt ont, men fortsätt ändå uppvärmningen så att blodcirkulationen kommer i gång och känseln återvänder.

7. Om du inte får tillbaka normal färg i den skadade kroppsdelen eller fortfarande saknar känsel efter 20 minuter, bör du genast söka vård.

• Löst sittande kläder i flera tunnare lager är bättre än ett tjockt lager.

• Underställ i polyester närmast huden.

• Ett isoleringslager av ull.

• Ytterst ett vind- och vatten­tätt skalskydd av exempelvis polyester.

• Två handskar, ett par mjuka torggumme-vantar och vind- och vattentäta handskar ytterst.

• På fötterna är det bäst att ha ullstrumpor direkt mot huden.

• Ta med dig extra sockar och vantar att byta med om du blir blöt.

• Tänk på att glasögon, klockor, ansiktssmycken och örhängen kan ge köldskador.

• Tvätta dig kvällen innan du ska ut i kyla, ej samma dag.

• Undvik feta krämer i ansiktet, det kan bidra till köldskador.

• Rökning, snusning och alkohol försämrar kroppens möjligheter att skydda sig mot kyla.