Tidningen

Allt fler allergiska av ”säker” målarfärg

Allt fler får allergiska besvär av vanlig målarfärg. Karolinska institutet gör nu tillsammans med forskare i fem länder en studie av färg från de största tillverkarna. – Målarnas allergier är en jätteviktig fråga, säger yrkesdermatolog Carola Lidén.

Publicerad
Vattenbaserade målarfärger, som ersatte färger som kunde innehålla skadliga lösningsmedel, har gett nya problem med hudallergier och eksem. Foto: Karin Nilsson

Forskarna har undersökt färger från några av de största tillverkarna i respektive land. Nu ska de fastställa halterna av vissa allergiframkallande konserveringsmedel. Sedan väntar flera studier.

– Det är en jätteviktig fråga. Målarfärg innehåller ofta många olika konserveringsmedel, så för den som har blivit allergisk är det svårt att hitta en färg som fungerar. Många målare måste sluta med sitt jobb, säger Carola Lidén, professor på Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet.

När målarfärg med skadliga lösningsmedel fasades ut var förhoppningarna stora att den nya vattenbaserade färgen skulle vara harmlös. I stället har den inneburit nya problem med hudallergier och eksem.

Det är tydligt att antalet drabbade ökar, enligt Carola Lidén, men det finns inga exakta siffror. Vissa vänder sig till företagshälsovården, andra till vårdcentralen, vanliga hudmottagningar eller till hudallergimottagningen vid Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm eller motsvarande.

Målareförbundet har också uppfattningen att hudallergier är ett växande problem.

Sedan 2010 finns en motion till Målareförbundets kongress om att verka för att konserveringsmedlen i färgen ska bort.

– Färgfabrikanterna säger att det inte går. Det vi kan göra i dagsläget är att uppmana medlemmarna att följa skyddsrekommendationerna i säkerhetsdatabladet, säger Jan Staaf, arbetsmiljöansvarig på Målareförbundet.

Konserveringsmedlen finns också i spackel, fogmassa och klister.

– Det ställer till stora problem för den som har fått allergiska besvär, eftersom medlen också finns i exempelvis tvål, schampo och hudkrämer. Det blir ett kraftigt förändrat liv, säger Jan Staaf.

Målare utsätts också för risken att drabbas av leverskador. En målare miste sånär livet av kemikalien akrylnitril (se intervju på sidan 24).

– Det är väldigt allvarligt att en medlem har blivit så svårt sjuk av ett ämne som vi inte ens visste fanns i färg. Vi måste gå ut och informera om det här, både medlemmarna och allmänheten. Det kan ju vara många som utsätts utan att vara medvetna om det, säger Jan Staaf.

Målareförbundet har uppvaktat Arbetsmiljöverket om de kemiska riskerna i färg.

– De gör ett bra jobb, men de får inte resurserna som behövs för att bevaka arbetstagarnas arbetsmiljö, säger Jan Staaf.

Så skyddar du dig

  • Arbetsgivaren ska ha gjort en riskbedömning innan produkten används.
  • Läs alltid färgtillverkarens säkerhetsdatablad. Där finns det information om vilka säkerhetsåtgärder som bör vidtas.
  • Se till att ventilationen är god.
  • Använd andningsskydd, när detta rekommenderas.
  • Heltäckande kläder kan skydda mot allergiframkallande medel i färgen.

Källa: Jan Staaf, Svenska Målareförbundet