Karriär

Se kontoret i vårljus – året om

En ljusvåg flödar över arbetsplatserna. Nu ska medarbetarna bli friskare med kallt ljus. – Helt rätt tänkt! säger synergonomen Per Nylén, som forskar på KTH.

Publicerad

Den senaste trenden på arbetsplatserna är att efterlikna dagsljuset. Kallt, blått ljus i armaturen är närmare dagsljuset än varmt gult, fastän vi alltid målar solen gul. Genom att öka från belysningsstandaren 3 000 Kelvin till 4 000 blir färgtonen kallare och fräschare och mer lik ett molnfritt himlavalv. Ett kallare artificiellt ljus efterliknar dagsljuset bättre och förväntas påverka kroppens dygnsrytm och immunförsvar på ett hälsobringande vis.

– Fast D-vitamin måste vi gå ut i solen för att få, säger Per Nylén, ljusergonomi- expert på Arbetsmiljöverket och forskare på KTH.

Han tycker att det är jättespännande att företag tar med hälsoaspekten på belysning.

– Vi får alldeles för lite sol under vinterhalvåret. Det är därför vi lapar sol så fort vi får en chans, om det så är minusgrader. Kroppen vet vad den vill ha, säger Per Nylén.

För mycket ljus är inte heller bra, i alla fall inte vid fel tidpunkt. Bland skiftarbetande kvinnor är bröstcancerfall överrepresenterade, visar forskning på Stressforskningsinstitutet. I och med att de jobbar i ljus på natten får de inte samma skyddande nivåer av sömnhormonet melatonin som dagarbetare, utan har ständigt påslag av vakenhetshormonet kortisol.

I takt med att vi förstår vårt ljusseende mer och får bättre ljuskällor kan vi sänka energikostnaderna, utan att dra ner på belysningen. Det är utmaningen i Per Nyléns forskningsprojekt, som gäller ljussättningen på S:t Eriks nya ögonsjukhus.

– Den ska vara energibesparande samtidigt som den är funktionell för såväl personalen som de synsvaga patienterna.

Han tycker att det är positivt att alltfler försöker skapa en mer dagsljusliknande belysning än det varmvita lysrörsljuset, som är förhärskande på kontor.

– Det är fantastiskt att det finns en ökad medvetenhet om ljusets effekter, utöver det rent visuella, och att man tar med det redan på planeringsstadiet.

Watt, lux och andra ljusbegrepp

Watt är effekten på till exempel glödlampan, det vill säga energi per tidsenhet.

Lumen är enheten för ljus- flöde.

Lux är måttet för belysning. En lux är definierad som en lumen per kvadratmeter.

Candela är ett mått på en ljuskällas styrka.

Luminans är candela per kvadratmeter.

Kelvin är ett mått på ljusfärgen. Dagsljus är blått, glödlampor är gula.