Karriär

Hur varmt får det vara på jobbet?

Finns det någon gräns för hur varmt det får vara på arbetsplatsen? Och hur är det för den som har särskild klädsel i sitt jobb - kan man begära att få den sommaranpassad för varma dagar? Experterna vet.

Publicerad

Eva Kovar, jurist på Svenskt Näringsliv:

”Varken arbetsmiljölagen eller Arbetsmiljöverkets föreskrifter innehåller några allmänna regler om högsta temperatur på en arbetsplats eller om särskild sommarklädsel. Lagens grundregel är att arbetsgivaren ska vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa eller olycksfall, både långsiktiga och tillfälliga åtgärder.

Vad som är lämpligt klimat är beroende på arbetets art. Om värmen är kortvarig behövs normalt inga permanenta åtgärder, men tillfälliga åtgärder kan övervägas.

I paragraf 43 i AFS 2009:2 Arbetsplatsens utformning finns särskilda regler om solavskärmning. Här sägs att solinstrålning vid behov ska kunna avskärmas med anordningar som fasadskärmar, markiser, persienner, värmereflekterande glas och gardiner.

Hög värme kan påverka arbetsförmågan i form av lägre arbetstakt, sämre uppmärksamhet och omdöme samt risk för fel och olycksfall. Bra klimat lönar sig. Klädsel har också betydelse för hur man upplever klimatet och hur man påverkas. Det kan därför vara en god idé att diskutera en svalare klädsel."

Mats Palm, huvudskyddsombud vid ett västsvenskt företag:

”Det är vad som pågår i lokalerna som till stor del avgör temperaturen. Riskbedömningen ska ha tagit hänsyn till förhöjda temperaturer i vissa processlokaler. Vid höga temperaturer behövs pauser oftare och möjlighet till återhämtning och vätskepåfyllning.

I vanlig kontorsmiljö ska temperaturen ligga inom spannet 18–22 grader. Markiser eller solfilm är ofta nödvändigt för att sänka temperaturen i lokaler med stora fönster i söderläge.

Vilka kläder som ska användas bestäms av skyddsklassningen och komfortkraven, det kan inte vara hur ”luftigt” som helst i verksamheter med till exempel skärande bearbetning. Finns inga skyddsaspekter, eller krav på profilklädsel, har man på sig vad man själv tycker är lämpligt."

Maria Steinberg, forskare i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet:

”Arbetslokaler på cirka 30 grader eller däröver under längre tid än en vecka är ett problem. Vid problem ska en arbetstagare först vända sig till sin arbetsgivare, sedan till skyddsombudet. Denna diskuterar med arbetsgivaren och kan sedan vända sig till Arbetsmiljöverket enligt lagens hänvändelse- paragraf, 6:6a.

Både ett skyddsombud och en arbetstagare kan stoppa ett arbete, om de anser att värmen innebär omedelbar och allvarlig fara. Kom ihåg att kontakta arbetsgivaren innan om det finns tid.

Arbetsmiljöverket ger råd om temperatur, klimat och vatten: Använd bordsfläktar, byt till andra arbetsuppgifter, sänk arbetstakten, förskjut eller begränsa arbetstiden, ta längre pauser i svalare utrymmen, flytta arbetet till annan lokal eller arbeta hemma, drick mycket vatten. Det finns inga regler som tillåter arbetstagarna att avstå från att använda föreskriven skyddsutrustning på grund av värme."