Karriär
Håller du på att bli utbränd?
Lång sjukskrivning. Svårt att komma tillbaka i jobbet. Det finns mycket att vinna på att hindra utmattningssyndrom från att utvecklas. Nu kan du testa dig själv om du är på väg in i väggen.
Det finns ingen tydlig gräns mellan extrem trötthet och utmattningssyndrom. Men testet KEDS, Karolinska Exhaustion Disorder Scale, visar ungefär hur långt från väggen man står.
– De flesta får ett eller annat poäng i självskattningstestet. Den som har fler än 18 kan vara i riskzonen och har anledning att se över sin arbetssituation, säger Marie Åsberg, stressforskningens grand old lady och professor emeritus på Karolinska institutet.
Självskattningsinstrumentet, som hon har tagit fram tillsammans med en grupp forskare, är tänkt att ligga på nätet. Det ska vara lätt att navigera vidare för att hitta hjälp om testresultaten förskräcker.
– Testet är inget man kan ställa diagnos efter. Men det kan vara en hjälp för att bena upp skillnaden mellan utmattningssyndrom och depression, som kan ge samma symtom, säger Marie Åsberg.
Psykisk ohälsa, som inbegriper utmattningssyndrom, toppar listan över långtidssjukskrivningar. Marie Åsbergs forskning visar hur svårt och utdraget det kan vara att tillfriskna, och hur omöjligt det kan kännas att komma tillbaka till arbetslivet. Många slutar som förtidspensionärer.
Antidepressiva läkemedel hjälper inte vid själva utmattningssyndromet, även om de kan vara bra om man har mycket ångest. Kognitiv beteendeterapi tycks heller inte hjälpa. Därför drar Marie Åsberg slutsatsen att man måste satsa på att förebygga utmattningssyndrom.
Självskattningstestet används redan inom företagshälsovården.
Den som får över 18 poäng i testet kan vara i riskzonen för utmattningssyndrom. Någon finare uppdelning av antalet poäng har forskarna inte gjort. Observera att frågorna gäller den senaste 14-dagarsperioden.
Källa: Construction and evaluation of a self rating scale for stress-induced Exhaustion Disorder, the Karolinska Exhaustion Disorder Scale. Av Kristina Wahlberg, Ulla Peterson, Aniella Besèr, Åke Nygren, Marie Åsberg.
Gör testet i tidningen Arbetarskydds nätupplaga