Karriär
Företaget som leder ligan med led-belysning
När belysningsföretaget Philips sätter ljus på kontoret är det förstås med den allra senaste tekniken: light emitting diode, led, ljusdioder som styrs alltefter behov vid olika tider på dagen.
Trots ett högt pris på led kan man räkna hem investeringen, säger Svante Pettersson, ljusdesigner och kreativ chef på Philips. Kombinationen lägre energiförbrukning och längre livslängd på armaturen sänker kostnaderna dramatiskt, i Philips fall kanske 75 procent. Somt må bero på hyresvärdens nya elkontrakt. Men att energiminskningen till stor del beror på bytet till led i kombination med närvarostyrning är helt säkert.
Allt handlar inte om watt och lux, utan också om hur man fördelar ljuset och skapar trivsel. Svante Pettersson visar genom att peka på den obelysta golvmattan. Här skulle 100 lux mätas upp medan den belysta arbetsplatsen skulle mäta 800. Själv behöver han ingen ljusmätare, han vet ändå, det är en ljusdesigners adelsmärke.
Arbetssättet är grunden för ljussättningen. På Philips är alla 180 medarbetare samlade på ett våningsplan. Där finns olika områden: fasta platser i grupper med flödande ljus från närvarostyrda lysrörsarmaturer. Små arbetsrum som är utformade för en totalskjuts av ljus. De uppfyller inte de medicinska kriterierna för ljusterapi, men syftet är detsamma. Platser där vem som helst får slå sig ner och jobba. Där är det full spruta på belysningen, liksom i gångstråken, för att markera energi.
Pausytorna har ett varmare mysljus. Och i några udda prång har Svante Pettersson fått leka och skapat en regnbågsgång och en vägg med lampor som formar ljuset i strålar. Där vistas han lite varje dag och blir glad, särskilt när ljuset är rött, han älskar rött. Han har också hängt ljuskulor från taket i damnätstrumpor, det kastar spännande skuggor.
I dag väger man allt oftare in hur ljus relaterar till dygnsrytmen när man ljussätter en arbetsplats. På Philips är delar av kontoret ljusstyrt. Börjar dagen lite försiktigt, skjutsar på mer kallt, dagsljusliknande ljus vid lunch, för att sedan tona ner under eftermiddagen, mot ett varmare ljus, det ska inte vara för mycket kallt ljus sent, då störs den biologiska klockan. Teorin är att det här stöder produktion av kroppens nödvändiga stresshormon kortisol lite bättre.
Allting kring belysningens inverkan på människan är ganska nyupptäckt och färskt.
– Men om folk påstår sig må bättre och är glada, så...
Philips har kollat genom att göra medarbetarundersökningar före och efter förändringen av kontoret. Före var generell nöjdhet, som inbegriper belysningen, 27 procent. Efter hade nöjdheten stigit till 80 procent. På frågan om de ville ha tillbaka det gamla konceptet svarade 75 procent nej.