Karriär
Konstruktören blev utfryst på jobbet
Arbetskamrater som vände ryggen till. Och en arbetsgivare som inte tog problemen på allvar. – Jag lämnades ensam, berättar mekanikkonstruktören som upplevde flera års trakasserier.
Johanna, som egentligen heter något annat, har alltid varit teknikintresserad. Efter en treårig ingenjörsutbildning har hon jobbat i flera decennier som mekanikkonstruktör.
För några år sedan fick hon ett nytt jobb, på ett företag inom teknikbranschen. Det var positivt att hon var kvinna i en mansdominerad bransch, berättade den anställande chefen.
Men alla tycktes inte hålla med, berättar Johanna.
– Från början var det några som tydligt visade att jag inte var önskad. Det syntes bland annat på kroppsspråket och att man ibland undvek att hälsa. Efter några månaders samarbete försämrades arbetet och information som jag behövde för att kunna göra mitt jobb saknades ibland, säger Johanna.
När chefen som anställt Johanna slutade accelererade trakasserierna. Hon berättar om utfrysning, falska rykten och förlöjliganden. Hon tror att det finns flera orsaker till att problemen uppstod.
– För egen del hade jag inte så stor erfarenhet av just det som det här företaget sysslade med, så det gick lite långsammare i början. Det var inte bra. Sticker man ut är man utsatt. Det är också därför som kvinnor med tekniska yrken generellt sett är extra utsatta, säger hon och fortsätter:
– Det här handlar alltså inte bara om mig utan om alla kvinnor i den här situationen. Jag har fått höra av en annan kvinna i teknikbranschen att jag var speciell som orkat jobba kvar så länge. Andra kvinnor flyr mycket snabbare.
För att komma till rätta med problemen berättade hon för sin nya chef om vad som hände. Företaget gjorde en utredning, men Johanna säger att den inte lett någonvart.
– Chefen pratade med de andra berörda utan att jag fick vara med. Efter det rekommenderade han en företagsläkare. Jag pratade med facket också och de sa att de inte kunde göra så mycket. De rekommenderade en polisanmälan, säger hon.
Johanna ville dock inte göra en polisanmälan om inte också företaget stod bakom den.
– Men företaget tyckte att jag ensam skulle anmäla, och det är lättare sagt än gjort. Att helt själv stå mot en arbetsgivare. Jag vill att arbetsgivaren tar sitt ansvar också, säger hon.
Hur skulle du vilja att det ser ut vad gäller hjälp till trakasserade på jobbet?
– Vid en konflikt ska alla inblandade sitta vid samma bord och prata. Då vet alla vad som sägs till alla. Och den drabbade och arbetsgivaren ska göra en polisanmälan tillsammans.