Arbetsskador

Skadades svårt på rekreationsresa med jobbet

”Min arbetsgivare saknade kollektivavtal och hade inte heller tecknat några frivilliga försäkringar. Det borde vara olagligt att inte försäkra sina anställda”, berättar Hannu Saikkonen. Foto: John Persson
”Ambulanspersonalen fick kontakt med mina chefer. Jag fick åka helikopter till Östersund och därifrån jetplanstransport till Karolinska. Det var nära att jag inte hade överlevt.” Foto: John Persson

KAMPEN. Hannu Saikkonen var på rekreationsresa med företaget i april 2012 när han skadades svårt. Arbetsgivaren saknade kollektivavtal och försäkringar. Efter tre och ett halvt år fick Hannu rätt i kammarrätten. Det var en arbetsolycka.

Publicerad

Hannu Saikkonen kontaktade advokater som sa att om han förlorade skulle det bli dyrt. Han satte sig in i lagtexterna. Utan ombud överklagade han ända till kammarrätten.

Berätta om olyckan?

– Vi var i fjällen på en konferens- och friskvårdsresa våren 2012. På övernattningsstället fick jag sova på ett loft, tre och en halv meter upp. Vid fyratiden på morgonen försökte jag komma ner från loftet på stegen, men ramlade ned mot stengolvet med vänster sida först. Jag förlorade medvetandet. När jag vaknade till försökte jag ropa, men min röst var för svag, mina chefer som låg i rummet intill hörde inte mig. Mobilen låg i vänster ficka och vänster handled var krossad. Men jag lyckades med motsatt arm lirka fram mobilen och ringa 112.

Vad hände sedan?

– Ambulanspersonalen fick kontakt med mina chefer. Jag fick åka helikopter till Östersund och därifrån jetplanstransport till Karolinska. Det var nära att jag inte hade överlevt.

Du blev sjukskriven länge?

– Jag var sjukskriven till i mars förra året då jag fyllde 65 år. Jag är inte frisk än.

Du fick ingen hjälp av facket?

– Jag har arbetat som plattsättare i byggbranschen i 45 år. År 1988 startade jag eget och då fick jag inte vara med i Byggnads. När olyckan hände var jag anställd igen, men inte fackligt ansluten. Min arbetsgivare saknade kollektivavtal och hade inte heller tecknat några frivilliga försäkringar. Det borde vara olagligt att inte försäkra sina anställda. Så länge det är frivilligt är hela snacket om skyddsnätet en bluff.

Hur var responsen hos Försäkringskassan?

– Den kämpade emot mig och inte för mig.

Du fick rätt till slut?

– Kammarrätten tog fasta på att det var arbetsgivaren som hade fixat boendet och maten och kom fram till att det var ett olycksfall i arbetet.

Hur mår du nu?

– Det är bara höger ben som är oskadat. Jag spelade gitarr och idrottade, det kan jag inte göra alls längre. Jag kan inte cykla, inte mecka med bilen. Men jag kan köra bil och jag är glad över kammarrättens beslut.

Vad vill du ge för råd till andra?

– Ta reda på vad din arbetsgivare har för försäkringar. Det är bra också att ha kontanter. Till exempel får man bara aktivitetsbidrag, 240 kronor om dagen i 20 dagar per månad, för de tre månader man måste vara anmäld hos Arbetsförmedlingen efter två och ett halvt års sjukskrivning. Jag flyttade från Stockholm till Kristinehamn i samband med skadan för att få ett billigare boende.

Hannu Saikkonen

Yrke: Plattsättare.

Ålder: 66 år.

Skada: Flera frakturer orsakade av en fallolycka.

Fick rätt: Hannu Saikkonen överklagade Försäkringskassans avslag först till förvaltningsrätten och sedan till kammarrätten. Den 14 oktober 2015 biföll kammarrätten hans överklagande. Han fick därmed rätt till livränta som ersätter inkomstförlust upp till 7,5 basbelopp (vilket motsvarar en månadslön på cirka 37 000 kronor.).

Övernattningen i stugan som arbetsgivaren hyrt var det enda alternativet och ett led i den konferensresa som Hannu Saikkonen deltog i, skriver kammarrätten. Därför är händelsen den 13 april 2012 ett olycksfall i arbetet. Hannu kunde visa att enligt försäkringslagen gällde inte hans privata försäkringar, eftersom olyckan hade hänt när han deltog i en aktivitet som arbetsgivaren stod för.