Arbetsskador

Leif Kåvestad: Jag kunde inte ens bära hem mat från affären

Leif Kåvestad har fört en lång kamp mot försäkringsbolaget Afa. Foto: Jörgen Appelgren

KAMPEN. Leif Kåvestad jobbade på bygge tills värk i rygg och nacke satte stopp. Mot slutet av 80-talet, när Försäkringskassan godkände hans arbetsskada, började hans långa kamp mot försäkringsbolaget Afa.

Publicerad

Det var 1986, byggnadssnickaren Leif Kåvestad kunde inte fortsätta jobba på bygget längre. Han kontaktade Bygghälsan. Det visade sig att värken berodde på förslitningar i nacke och ländrygg. Han var helt oförmögen till arbete och var sjukskriven i två år.

Du hade ont?

– Jag hade ständig värk, blev liggande hemma i soffan och åt värktabletter. Jag hade tre barn och kunde inte ens bära hem mat från affären.

Kunde du återvända till jobbet sedan?

– Nej, arbete på bygge var inte längre aktuellt. Jag hade tidigare gått en journalistutbildning och ordnade själv en praktikplats på Afton­bladet. Efter ett år där fick jag jobb som teknisk informatör på Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag. Det var där jag uppmärksammade de hälsoproblem som drabbade boende och de som arbetade i sjuka hus.

Fick du ersättning från arbetsskade­försäkringen?

– När min arbetsskada blev godkänd fick jag automatiskt ersättning för sveda och värk från försäkringsbolaget Afa. Men mellanskillnaden mellan det jag tjänade på bygget och det jag tjänade sedan var jag tvungen att själv ansöka om.

Du fortsatte att jobba med sjuka hus?

– Det gjorde jag på miljöförvaltningen i Stockholm i tolv år. Men jag hittade så många sjuka hus att jag blev för dyr för de kommunala fastighetsbolagen. Jag omplacerades och fick sedan sparken. De sista åren fram till pensionen arbetade jag som socialarbetare på ett boende för män med psykiska problem och missbruk.

Fick du livränta hela tiden?

– Ja, jag fick 1 800 kronor extra fram till pensionen, men den uppdaterades inte. När jag fyllde 65 upphörde den helt. Enligt försäkringsvillkoren skulle jag ha halv livränta. Då skrev jag till Afa. Vill man ha sin livränta enligt försäkringsvillkoren efter 65 måste man anmäla det själv. Jag hann bli 68 år innan jag fick rätt till halv livränta. Dessförinnan fick jag ut 10 000 kronor i månaden i pension, nu får jag 15 000 kronor. I dag behöver jag inte titta efter röda prislappar i affären och jag har råd att köpa ekologisk mat.

Hur mår du nu?

– Jag har aldrig varit besvärsfri. Jag måste träna för att hålla mig i form. Men jag var lyckligt lottad jämfört med andra arbetsskadade i och med att jag hade flera utbildningar och därför kunde hitta andra jobb.

Råd till andra?

– Om du har en godkänd arbetsskada från Försäkringskassan måste du anmäla till Afa om du gör en inkomstförlust. Detsamma gäller om du enligt försäkringsvillkoren ska ha halv livränta efter 65. Överklaga avslag från Afa och träna kroppen.

Leif Kåvestad

Yrke: Betongarbetare, byggnadsingenjör, socionom, snickare, teknisk informatör och miljöinspektör.

Ålder: 72 år.

Skada: Hade jobbat i byggsvängen i 15–20 år när det 1986 inte gick längre. Han hade fått en förslitningsskada i nacke och ländrygg. Var sedan en av de första i landet att få mobbning godkänt som arbetsskada  som miljöinspektör  på Stockholms miljö­förvaltning.

Fick rätt: Afa drog in livräntan vid uppnådd pensionsålder 65 år. Enligt försäkringsvillkoren för TFA, Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, står det sist i paragraf 14: Vid uppnådd pensionsålder, 65 år, reduceras livräntan till hälften. Leif Kåvestad hann fylla 68 innan han fick rätt till halv livränta.