Arbetsskador

”Tuffa tider kräver optimerad tillsyn”

Håkan Olsson

1 januari 2014 sjösätts Arbetsmiljöverkets nya organisation. Tre avdelningar blir en och distrikten minskar från tio till fem. Chef över landets inspektionsverksamhet blir Håkan Olsson.<br>- Vi måste optimera våra tillsynseffekter. Det är den verklighet vi har att jobba emot, säger han.

Publicerad

Vad vinner ni på den nya organisationen?

- Vi kommer att vara ännu mer robusta i sättet att använda våra resurser, jobba mer enhetligt och renodlat. På så sätt kommer vi i vår tillsyn att bli än mer effektiva. Många avdelningar och många distrikt kräver en hel del samordning. Blir vi färre, men större enheter så kan vi på ett mer effektivt sätt möta de arbetsmiljöproblemen som vi bedömer kommer framöver.

Finns det nackdelar med färre distrikt?

- Jag är full av förståelse för att inspektörer i nuläget tycker att "de tar mitt kontor!" En del av våra medarbetare kommer inte att ha sin hemvist så nära. Det blir en förändring för våra anställda, det är egentligen den största biten. Sen blir det ju också förändringar i vårt arbetssätt. Vi kommer att få fokusera ännu mer på de arbetsställen där riskerna är som störst. Vi måste helt enkelt prioritera hårdare och se till att verkligen inrikta oss på några få områden över tid. Det kan göra att man som medarbetare hos oss kommer in med en viss kompetens, men att man under en period får jobba med något helt annat. Vårt arbetssätt kommer att förändras. Det, och att det blir längre mellan våra fysiska kontor, är största skillnaderna.

Men det blir väl också mer restid till arbetsplatser ni ska inspektera?

- Ja, men samtidigt så är vi ju en fältorganisation. Vi behöver vara ute på resande fot, till och från arbetsplatserna. Den biten kommer att öka. Därför är det viktigt att vi tänker på hur vi resplanerar så att vi blir effektivare i vårt sätt att bedriva tillsyn.

Så ni kommer att boka in flera arbetsplatsbesök på en och samma resa?

- Ja, det är en sån del. Jag vet att vissa redan gör det. Men jag tror att det måste vara ett arbetssätt som vi anammar över hela landet. I dag är vi bara 250 inspektörer och då gäller det att vara ute så mycket vi kan och verkligen prioritera att vara på de arbetsplatser där riskerna är som störst så att inte folk blir sjuka eller skadas på jobbet.

Sparkravet från regeringen på 2 procent ligger kvar?

- Ja det ligger kvar. För en myndighet i vår storlek innebär det 10 miljoner mindre om året, om vi inte får ett ökat anslag. Det är den verklighet vi har att jobba emot. Därför måste vi hela tiden optimera våra tillsynseffekter.

I Norrbotten med sina många tunga industrier och farliga arbetsplatser är man orolig? Din kommentar.

- Det tittar vi på, hur vi ska optimera våra resurser över landet. Jag vill poängtera att den utredning jag lämnat över till generaldirektören Mikael Sjöberg just nu är ett förslag. Inget är hugget i sten. Vi får se vad den nya organisationen får för effekter. Det kommer att krävas mer djuplodade analyser om det här är det mest optimala.

Finns det anledning till oro?

- Anledning till oro, det vill jag inte säga. Vi kommer inte minska pang antalet inspektörer i nord utan går in i en ny organisation utifrån hur den gamla har sett ut. Vi kommer inte att säga upp personal. Men med det kärva ekonomiska läget måste vi optimera våra resurser. Om det blir fler eller färre inspektörer i norra Sverige vet jag inte, det måste vi titta vidare på.

Vem blir chef?

- Jag kommer att vara chef på inspektionsavdelningen, den som var tre och nu blir en.

Vad gör du i dag?

- Jag är chef för inspektionsavdelningen syd fram till sista december.