Arbetsskador

Helikopterkrocken i Ryd oförklarad trots noggrann utredning

Varken tekniska eller mänskliga brister vid olyckstillfället kan förklara den militära helikopterkrocken i Ryd för ett år sedan. Däremot kritiserar Haverikommissionen Försvarsmaktens ledning, tillsyn och säkerhetskultur.

Publicerad

Idag offentliggjorde Statens Haverikommission en stor utredning av den militära helikopterkrocken utanför småländska Ryd där fyra piloter omkom.

I morgon är det ett år sedan olyckan hände.

Helikoptrarna, som var av typen HKP9A, krockade med rotorbladen. Maskinerna slets i bitar i luften och kraschade mot marken. En av dem började brinna. Haverikommissionen har kunnat rekonstruera helikoptrarnas flygbanor. Däremot kan man inte förklara varför helikoptrarna kom för nära varandra eller varför inte någon av piloterna hann svänga undan.

Utredarna har inte funnit några tekniska fel på helikoptrarna. Det var inte heller något fel på piloterna som både var friska, rimligt erfarna och utvilade. Vädret var bra och uppdraget rutinbetonat.

I stället vänder Haverikommissionen blicken mot Försvarsmakten i allmänhet och Helikopterflottiljens säkerhetskultur i synnerhet:

”Den grundläggande orsaken till olyckan var brister i ledning, styrning och tillsyn av militär luftfart till följd av brister dels i Försvarsmaktens förmåga att hantera förändringar och utöva ledarskap, dels i Militära flyginspektionens tillsyn. Dessa brister medförde att piloterna inte fått den ledning och utbildning som behövdes för att identifiera och undvika eller på ett säkert sätt hantera farliga lägen vid formationsflygning och återsamling med helikopter.”

Försvarsmakten har infört ett tillfälligt förbud mot formationsflygningen.

- I dagsläget ser vi över utbildningen i formationsflygning för att analysera om den är tillräcklig eller om den behöver utvecklas, säger flygvapeninspektören Anders Silwer i en kommentar.

Däremot har Försvarsmakten ännu inte tagit ställning till den svidande kritiken som är riktad upp till den högsta ledningen långt ovanför Helikopterflottiljen. Man kommer att analysera Haverikommissionens rekommendationer och därefter göra något.

Haverikommissionen har varnat flera gånger

Mellan 2000 och 2007 har Försvarsmakten drabbats av sex helikopterolyckor med totalt 14 omkomna. Dessutom noterar Haverikommissionen två allvarliga tillbud under perioden.

Tidigare haveriutredningar innehåller mängder med rekommendationer som är relevanta också för olyckan i Ryd. Många av förslagen har lämnats utan åtgärd. Kommissionen anser att risken för en fortsatt olyckstrend är betydande om Försvarsmakten fortsätter som nu.