Arbetsskador

”Här är det lätt att vara skyddsombud”

Patrik Hansson. Foto: Siv Öberg
Förutom mätning av blod­socker­värden och kolesterol får de anställda hos Leif Olssons Måleri AB även ta ett PSA-prov för att bedöma risken för prostatacancer. Foto: Siv Öberg
Magnus Olsson. Foto: Siv Öberg
Kim Helgesson. Foto: Siv Öberg
Ricky Johansson. Foto: Siv Öberg
Arbetet som målare är påfrestande för nacke och axlar. Därför är det extra viktigt med träning för att undvika arbetsskador. Ricky Johansson och Kim Helgesson, som målar taket, är målare på Leif Olssons Måleri. Foto: Siv Öberg

Hälsosatsning. Leif Olssons Måleri AB i Helsingborg satsar på friskvård. Det har gett resultat. Sjukskrivningar är sällsynta. Personalomsättningen är låg och alla målare arbetar fram till pensionsåldern.

Publicerad

Leif Olssons Måleri AB startade för snart 25 år sedan. Några större problem med höga sjukskrivningstal har de egentligen aldrig haft. Det var inte därför de började med omfattande friskvårdssatsningar.

– Vi vill att vår personal ska må bra. Då mår vi som driver företaget också bra. Det är roligt med utmaningar, säger vd:n Magnus Olsson, som äger företaget tillsammans med sin far, Leif Olsson.

Men det handlar om mer än att må bra.

– Vi vill vara den mest attraktiva arbetsgivaren i vår bransch häromkring. När vi behöver folk vill vi ha de bästa som finns, tillägger Magnus Olsson.

Måleriföretaget har 100 anställda och en omsättning på cirka 85 miljoner. De lägger ner runt 700 000 kronor per år för att de anställda ska få möjlighet till motion, få massage och andra behandlingar för att må bra och hålla sig friska.

– Det är mycket pengar, men vi får helt klart tillbaka mer än vi satsar.

Magnus Olsson konstaterar att när det gäller korttidssjukskrivningar ligger företaget under 1 procent. Långtidssjukskrivningar hamnar på cirka 3 procent. Alla målare på företaget arbetar fram till pensionsåldern.

Enligt Försäkringskassan är det svårt att hitta jämförbar statistik. Men Ulrik Lidwall, analytiker och medicinsk doktor på Försäkringskassan, säger att yrkesgruppen målare har drygt 30 procent högre sjukskrivningsrisk än genomsnittet på svensk arbetsmarknad.

En rapport från LO, från 2015, som visar att den genomsnittliga medelpensioneringsåldern totalt för manliga målare är 63,9 år, ger också stöd för att Magnus Olssons anställda orkar jobba länge.

Arbetsgivare som satsar på friskvård är inte unikt. Det som skiljer Leif Olssons Måleri från andra är omfattningen. På företagshälsovårdsföretaget Avonova uppger man att företag ofta erbjuder friskvårdskort till ett värde av 1 500 kronor per anställd och år. Vissa kan sträcka sig till 3 000 kronor. Men på Leif Olssons Måleri får de som är intresserade av att motionera ett friskvårdskort till ett värde av upptill 5 000 kronor per år.

Om de vill ha massage, naprapat eller kiropraktik för att minska risken för förslitningsskador, eller för att lindra värk i redan uppkomna skador, står företaget även för de kostnaderna motsvarande en behandling i månaden.

Hur många som tränar regelbundet bland de anställda har Magnus Olsson inte koll på. Inte heller vad de tränar eller hur ofta. Men när Arbetar­skydd frågar tar han reda på det. Det visar sig att 45 av de 100 anställda använder sig av träningskortet och 50 av dem går på massage.

Kim Helgesson jobbar som målare på företaget. Han tränar i snitt fyra dagar i veckan. Han tycker att träning gör att man blir piggare, slipper depressioner och sover bättre.

När Arbetarskydd är på besök håller han på och sprutmålar ett innertak tillsammans med kollegan Ricky Johansson. Arbetet är påfrestande när de jobbar med armarna över axelhöjd.

– Jag är jättetrött när jag kommer hem efter jobbet, men om jag sticker iväg på ett träningspass blir jag mycket piggare. Jag kör både styrketräning och boxning. Eftersom jag är en rastlös person behöver jag röra mycket på mig för att må bra, säger Kim Helgesson.

Ricky Johansson har en annan personlighet. Han tränar inte utan vill ta det lugnt och vara tillsammans med sin son på fritiden. Några påtryckningar att han ska börja motionera har han inte upplevt från sin arbetsgivare.

– Men jag blir påverkad av att arbeta tillsammans med ett träningsfreak. Det är nog den bästa inspiration man kan få. Kim har redan fått mig att ändra mina matvanor, säger Ricky Johansson med ett skratt.

Vd Magnus Olsson är noga med att träning inte ska vara något tvång. Var och en måste själv känna sig motiverad och inspirerad att ta tag i sin egen situation, menar han. Därför tycker han inte att det passar med någon form av bonussystem där den som tränar får extra fördelar.

– Om folk tränar för mycket kan det också bli problem, säger han och tillägger att de enskilda medarbetarnas förutsättningar för att träna är väldigt olika.

Magnus Olsson anser att det måste finnas ömsesidig respekt och ett personligt ansvar i botten. Har en medarbetare fått ett årskort betalt av företaget, då förväntar sig företaget att man använder det, påpekar han. Han tror också att företaget får något tillbaka när personalen känner att företaget bryr sig om sina anställda.

– Vi har väldigt lojala medarbetare och vi har hittills inte haft någon som behövt sluta på grund av arbetsskador, framhåller han.

Personalomsättningen är låg.

– En del som inte klarat av måleriarbetet har vi hjälpt till andra anställningar. Men de som slutat hos oss för att de blivit erbjudna några kronor mer betalt hos någon annan, de brukar komma tillbaka, säger Magnus Olsson och ler.

Magnus Olsson tror på ett förebyggande arbetsmiljöarbete. Om man upptäcker problem bland personalen finns det chans att man kan lösa det i tid så att det inte förvärras. På varje veckomöte när arbetsledarna och företagsledningen träffas, försöker man därför fånga upp signaler. Ifall det är några oklarheter kallar de till medarbetarsamtal direkt. Förtroende och tillit är en grundförutsättning för öppenhet. Han tycker att samarbetet med företagshälsovården fungerar bra. När han märker att någon inte mår bra bokar han ett besök för den anställde.

– Vi vill få reda på hur det är så att vi kan hjälpa till. Privata problem påverkar också arbets­situationen.

– Men drogberoende är ofta svårt att komma åt. Missbrukare är duktiga på att dölja sina problem. Därför har vi alltid drogtest vid provanställningar. Den som vill jobba hos oss får inte ha några drogproblem. Då avbryts provanställningen direkt, säger Magnus Olsson.

Om någon skulle utveckla ett beroende under sin anställningstid, kontaktar företaget företagshälsovården som sedan sätter in åtgärder. Företaget ställer däremot inga krav på att man ska vara rökfri eller att man måste träna för att få anställning.

– Jag tror vi har tolv rökare på firman. Det är väldigt få jämfört med förr. Om man ska sluta måste man själv ha viljan och ambitionen. Tvång fungerar inte, poängterar Magnus Olsson.

Patrik Hansson är målare och skyddsombud på företaget. Han uppskattar företagets friskvårdssatsningar.

– Det är lätt att vara skyddsombud på det här företaget. Här är det inte så mycket att anmärka på. Arbetsgivaren sköter allt till punkt och pricka och vi känner att arbetsledningen bryr sig. De säger inte upp någon under vinterhalvåret när det är ont om jobb. Då satsar de på utbildning för oss i stället.

– I vårt yrke behövs verkligen massage. Det är väldigt uppskattat. Vi är många som går på massage regelbundet en gång i månaden, säger han.

Erbjuds PSA-prov

De anställda hos Leif Olssons Måleri erbjuds:

• massage en gång i månaden eller oftare vid behov.

• friskvårdskort till ett värde av max 5 000 kronor för exempelvis styrke­träning, simning, golf, yoga och vattengympa.

• hälsoundersökning med PSA-prov, bland annat för att bedöma risken för prostatacancer, för män över 51 år.