Tidningen

Hur ska vi hantera de anställdas oro över pandemin?

Rickard Lindberg Foto: Peter Knutson
Maria Steinberg
Glenn Bergenstoff

EXPERTFRÅGA. Nu drar coronapandemin in över vårt land i en andra våg och de anställda på vårt företag är oroade. De uttrycker osäkerhet om företagets överlevnad och över att själva bli smittade. Hur bör vi som arbetsgivare hantera all den här oron nu när pandemin ser ut att fortsätta ett bra tag till?

Rickard Lindberg, arbetsmiljöexpert på Trä- & Möbelföretagen och Grafiska Företagen:

– Lägg upp en tydlig strategi och skapa trygghet i organisationen där alla känner delaktighet. Information och kommunikation ut till medarbetarna är något av det viktigaste, och oavsett vilken befattning man har ska de anställda veta vad som gäller och samtidigt kunna ta eget ansvar. Håll fast vid de grundläggande reglerna om att stanna hemma när du är sjuk, att hålla socialt avstånd samt att hörsamma uppmaningarna att hålla god hygien. Fortsätt, samt förläng, övriga vidtagna åtgärder som vid behov kan kompletteras i syfte att skapa ytterligare trygghet. På det sättet kan det mesta av oron hos medarbetarna stävjas. Och – slutligen – försök fånga upp om det är någon i personalen som är extra orolig. Se över om det är något ni kan göra.

Glenn Bergenstoff, arbetsmiljötekniker Arbetsmiljöcenter AB:

– Den situation som nu råder över hela världen skapar oro hos väldigt många. Det är då viktigt att man skapar delaktighet, informerar om hur det går på företaget och om hur framtiden ser ut.

Möjligen kan det också skapa en oro hos vissa, särskilt om det har inneburit minskad orderingång. Men generellt sett är det bättre att delge än att låta medarbetarna leva i ovisshet. Ovissheten kommer annars bara att ligga och gnaga och växa. Så försök att skapa teamkänsla, informera löpande om hur det går. Vi har en jobbig tid framför oss, men det kommer bli bra.

Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet:

– Information, kommunikation och riskinventering är tre ord som är bra att ha i minnet. En arbetsgivare som hela tiden håller sina anställda informerade om hur det ekonomiska läget ser ut, bidrar till att minska oron. Kommunikation är också viktigt. De anställda ska kunna ställa sina specifika frågor och chefen ska vara tillgänglig för att svara på dem, även om ingen kan veta exakt vad som kommer att hända. Arbetsplatsträffar kan fungera bra för detta. En sådan kan ske digitalt. Oro för smitta är något att ta på största allvar. Här gäller att arbetsgivaren håller sig uppdaterad och visar att denne bryr sig om sina anställda genom att se till att de skydd som behövs finns.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev