Tidningen

Med kroppen som insats

Livs stämde Kronfågel för brott mot kollektivavtalet och i februari backade arbetsgivaren. De anställda slapp jobba 10-timmarspass. Foto: Christian Rehn
Kvinnor står vid ett långbord och klipper loss filéer med kökssax. Får de inte ihop 50 kilo på ett arbetspass kallas de in till chefen. Foto: Christian Rehn
Karin Jansson Foto: Christian Rehn
Karin Jansson Foto: Christian Rehn

En stapel sticker upp i forskarnas diagram - kycklingberedning. Jobbet sliter på kroppen. Sju av tio har ont. <br>På Kronfågel i Valla slaktas varje dag 160 000 kycklingar. De tas om hand – inte av robotar – utan av människor. Första anhalt: Kvinnor med kökssax.

Publicerad

Svenskarna äter mer fågelkött än någonsin – 18,7 kilo per person och år. Konsumtionen har fördubblats på tio år. Men hur hamnar kycklingarna i kyldisken? Vem plockar isär fåglarna till klubbor och filéer?

Läs hela artikeln

Prenumerera på Arbetarskydd Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 3 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →