Tidningen
AD:s svar på ödesfråga: Chauffören var anställd
Åkeriet hävdade att den polska chauffören var egenföretagare. Arbetsdomstolen håller inte med. De enda bilar han körde var åkeriets – han ska ses som arbetstagare.
Andreassons Åkeri i Veddige AB anlitar chaufförer genom Zimit Transportförmedling AB, som i sin tur sluter avtal med de enskilda chaufförerna där de kallas uppdragstagare. Åkeriet gör så enbart för att kunna kringgå kollektivavtalet och dumpa lönerna, anser Transportarbetareförbundet och stämde åkeriet för kollektivavtalsbrott i två mål.
Den aktuella domen gäller en chaufför, som hade vänt sig till förbundet och berättat sin historia. Han trodde att han hade blivit anställd, men sedan tvingades han registrera en firma i Polen för att få ut sin lön.
Den polska chauffören arbetade för åkeriets räkning på det sätt som är vanligt i ett anställningsförhållande i branschen, avgör Arbetsdomstolen. Att han efter några veckor registrerade en firma i Polen och träffade ett uppdragsavtal med bolaget Zimit, som också ägs av makarna Andreasson, ändrar inget. Zimits enda uppgift var att förmedla ersättningen från åkeriet till chauffören, anser AD. Genom den konstruktionen kan inte åkeriet komma undan det tvingande arbetstagarbegreppet.
Men Arbetsdomstolen sätter ned skadeståndet för kollektivavtalsbrottet till en fjärdedel av vad Transport krävt. Visserligen var åkeriets syfte att tjäna på att slippa tillämpa transportavtalet. Men domstolen tar hänsyn till att makarna sagt att bolagsuppdelningen gjorts för att lättare kunna sälja när de går i pension.