Tidningen
Medvetet risktagande bakom vargguides död
FÄLLD. Vad som hände innan guiden dödades av vargarna är okänt eftersom hon var ensam inne i hägnet i Kolmården. Chefen som hade arbetsmiljöansvaret var grovt oaktsam när han tillät guiderna att arbeta ensamma.Tingsrätten anser att han orsakade dödsolyckan.

Den 17 juni 2012 dödades en djurvårdare av vargar i en djurpark. Hon var ensam i hägnet. Djurvårdaren var zoolog och arbetade som zoolärare och vargguide. Det var vanligt att guiderna arbetade ensamma med vargarna. Även besökare i parken fick gå in till vargarna i den verksamhet som kallades Närkontakt Varg.
Varför vargarna dödade guiden är inte klarlagt. Men vid flera tidigare tillfällen hade besökare och guider blivit angripna. Tillbudsrapporter fanns från flera av incidenterna.
Åklagaren: Djurparkens dåvarande zoologiska chef hade ansvaret för dödsolyckan. Chefen borde ha sett till att riskerna bedömdes, att vårdarna hade tillräcklig utbildning och skriftliga instruktioner, samt att guiderna inte var ensamma i hägnet och att de hade larm. Hägnet borde ha haft utrymningsvägar och distraktionsutrustning. Chefens oaktsamhet innebar ett medvetet risktagande och hans brott är grovt.
Djurparken ska betala 4 000 000 kronor i företagsbot.
Chefen: Han hade inte ansvaret för arbetsmiljöarbetet i och kring varghägnet. Den delegation som fanns var så otydlig att den ska betraktas som ogiltig.
Djurparken: Parken ska inte betala företagsbot.
Tingsrätten: Den åtalade chefen hade arbetsmiljöansvaret för verksamhetsområdet Djur, där varghägnen och Närkontakt Varg ingick. Chefen är ansvarig för att det fanns en rad allvarliga brister. Arbetsförhållandena undersöktes och riskbedömdes inte regelbundet. Utbildningen av och introduktionen för nya vargguider var otillräckliga och de saknade också skriftliga instruktioner.
Åren före dödsolyckan förekom en rad tillbud och olycksfall i varghägnen. De ökade mellan åren 2009 och 2012. Samtidigt ökade antalet besökare och guider, en större del av guiderna var oerfarna. De kommersiella intressena verkar ha fått en alltför stor plats på bekostnad av struktur, eftertänksamhet och säkerhet. Tillbudsrapporteringen har varit bristfällig och orsakerna bakom tillbuden har inte undersökts tillräckligt noga.
Den allvarligaste bristen har varit att vargguiderna har fått arbeta ensamma inne i hägnen, dessutom utan att kunna larma vid en nödsituation.
Ungefär ett år före dödsolyckan råkade en annan vargguide ut för en livsfarlig händelse när hon arbetade ensam i hägnet. Genom att den dåvarande zoologiska chefen även efter detta tillät att guiderna arbetade ensamma var han grovt oaktsam. Dödsolyckan hade inte behövt hända om vargguiden inte hade arbetat ensam.
Djurparken bröt mot Arbetsmiljöverkets föreskrift om ensamarbete.
Domslut: Den dåvarande chefen döms till villkorlig dom och 100 dagsböter. Djurparken ska betala 3 500 000 kronor i företagsbot.