Debatt
Ingen borde bli sjuk av sitt jobb
LEDARE. Min farmor arbetade på fabrik i sin ungdom. Hon jobbade med plasttillverkning i en tid då väldigt få visste vad plast var och ingen egentligen kunde förutse vilken påverkan materialet skulle få, både för dem som arbetade med tillverkningen och för resten av planeten.
Hon var stolt över sitt jobb. Det var teknik i framkant, och hon och hennes kolleger var väl medvetna om att deras arbete var nytt, spännande och viktigt. Hon hade en bild från lokaltidningen där alla arbeterskorna stod uppradade framför företagets huvudkontor. De såg allvarliga och rakryggade ut, som att de visste att de skrev industrihistoria.
Olyckligtvis förstörde arbetet också hennes hälsa. Hon utvecklade allergi och astma som hon aldrig blev av med. Hostan och andnöden blev hennes ständiga följeslagare genom resten av livet.
Jag hörde aldrig någon gång att farmor skyllde sin sjukdom på jobbet. Att hon skulle ha haft rätt till någon ersättning fanns inte på kartan. Arbete var något man kunde bli sjuk av och det var inte mer med det.
Sedan dess har mycket hänt. I dag skulle ingen arbetsgivare utsätta sina medarbetare för de kemikalier som hon jobbade med. Den som måste jobba med kemiska gifter ska enligt lagen skydda sig på alla tänkbara vis.
Ändå dör flera tusen människor varje år av sjukdomar orsakade av deras arbete. Fortfarande orsakas många sjukdomar av damm, kvarts, avgaser och asbest, men stress och skiftarbete är numera de två största riskerna för arbetsrelaterade dödsfall.
I det här numret av Arbetarskydd har vi tagit del av Arbetsmiljöverkets nya statistik över dödsfall på jobbet. Det är skrämmande siffror och beräkningar tyder på att till exempel jobbstress kommer att döda ännu fler människor i vårt land i framtiden.
Missa inte heller vårt reportage om skogsarbetarna som röjer upp i skogen efter storm. Det är ett arbete som kan vara livsfarligt, där varje felsteg kan kosta en kollega livet. De som jobbar där vet att säkerheten måste gå först. Utbildning är, enligt de experter vi talat med, det allra viktigaste för ett säkert arbete i skogen.