Debatt
Arbetsmiljö bland unga vuxna och vid livets början
LEDARE. Snart börjar sommarjobbarsäsongen. Att sommarjobba är något av ett riskprojekt. Färsk statistik från Arbetsmiljöverket visar dessutom att olyckorna ökar. Att vara ung är farligt i sig. Ungdomar är känslomässiga, har svårt med impulskontrollen och tänjer sina egna fysiska och psykiska gränser.
För en tonåring kan nästa måndag vara en suddig horisont någonstans långt bort i framtiden som det egentligen inte är lönt att fundera så mycket på innan helgen är slut. Eller så kan den kännas som ett stort svart giftmoln som det gäller att fly ifrån så fort det bara går.
Förr trodde man att hjärnan växt färdigt när kroppen gjort det. Och till det yttre är en tolvårings hjärna väldigt lik en vuxen hjärna; den väger ungefär lika mycket och har ungefär samma form och utseende. Men numera vet forskarna att den unga hjärnan är i ständig utveckling och att alla väsentliga bitar inte finns på plats förrän i 25-årsåldern. Särskilt är det frontalloben som fortsätter utvecklas. Och det är där förmågan att planera långsiktigt och att bedöma risker sitter.
Därför är det kanske ingen stor överraskning att unga skadas i arbetslivet. Men det är inte mer okej för det. Om arbetsgivare tar in unga människor ska de också se till att arbetsmiljön är säker. Det gäller inte minst nu de kommande sommarmånaderna, när många arbetsplatser fylls av ungdomar som kanske har sitt första jobb i livet och som ofta inte har vare sig kunskap eller kurage att ställa krav på säkerheten på sitt jobb.
I det här numret av Arbetarskydd konstaterar vi att arbetsplatsolyckorna bland unga mellan 20 och 24 år har ökat med över 20 procent de senaste fem åren. I statistiken över anmälningarna till Arbetsmiljöverket ser vi att det är vissa branscher som lyckas ta hand om de unga sämre än andra.
”Det finns ett stort behov av arbetsmiljöarbete på ungas arbetsplatser”, konstaterar en av arbetsmiljöinspektörerna på Arbetsmiljöverket. Under det kommande halvåret kommer verket att genomföra inspektioner på 370 arbetsplatser där många unga arbetar.
I det här numret har vi också fokuserat på arbetsmiljön vid livets början. Ett helt nytt sätt att arbeta i team har förbättrat arbetsmiljön för barnmorskor och gett mer nöjda nyblivna föräldrar.