Debatt
Ännu dystrare statistik nästa år
LEDARE. Han drömmer att han ligger intuberad i sin säng. Han är anestesiundersköterska på Södersjukhuset, och i slutet av mars började han arbeta på intensivvårdsavdelningen med covid-19-patienter. I en intervju på SR P1 berättar han att han började må dåligt och därför sökt stöd – något som arbetsgivaren erbjuder.
Jag hoppas att han snart mår mycket bättre och slipper bli en av dem som hamnar i Arbetsmiljöverkets dystra statistik över antalet anmälda arbetssjukdomar. Under förra året ökade de med 19 procent. Arbetsmiljöverket konstaterar att antalet varierar över tid. Myndigheten vet inte varför, men säger att den ska ta reda på det. Professor emeritus, Töres Theorell, tror att det i pandemins spår blir en dramatisk ökning av antalet anmälningar. Mycket talar för att han får rätt.
Hur det sedan går för dem som drabbats såväl fysiskt som psykiskt av att ha vårdat covid-19-patienter eller på annat sätt smittats på sina arbetsplatser är allt annat än säkert. Får de rätt till så kallad livränta? Får de ersättning från den statliga arbetsskadeförsäkringen eller den kollektivavtalade försäkringen som administreras av Afa? Arbetsskadeförsäkringens rykte lämnar, som bekant, en hel del övrigt att önska. När Arbetarskydd i nummer 8 förra året gick igenom siffrorna var minskningen av antalet godkända arbetsskador dramatisk. På tio år hade storleken på utbetalad livränta från staten halverats.
Nu har covid-19 lagts till på den lista över smittsamma sjukdomar som anses kunna drabba personer på arbetet – men reglerna begränsar. Utsatta grupper som bussförare och poliser omnämns inte. Vad det här betyder vet vi i skrivande stund inte. I förra numret av Arbetarskydd konstaterade Försäkringskassan att dessa grupper helt enkelt inte omfattades. Men fler regler finns. Förmågan att skaffa sig en inkomst ska vara nedsatt och fortsätta vara det i ett år framåt.
För den kollektivavtalade försäkringen gäller andra regler. Problemen ska finnas kvar efter 180 dagar. Nu förhandlar bland annat Sveriges Kommuner och Regioner och Kommunal för att ändra på det. Ingen vet ännu hur covid-19 drabbar på sikt – men att det drabbar nu, det vet vi.