Debatt

Vem har rätt att arbeta för en rimlig lön?

Ann Olrin, ansvarig utgivare. Foto: Sann Percivall

LEDARE. Jag mötte dem utanför porten där jag bodde, och kände, mer än såg, att det var något underligt med dem. De var ett par, en man och en kvinna i 50-årsåldern. Båda var artiga och vänliga. De verkade rädda och krävde samtidigt på ett ganska jobbigt sätt att få komma in i huset. Men de förstod ingen svenska och ingen engelska, så de kunde inte säga varför de ville in.

Publicerad

Efter många försök att förstå varandra på olika språk tog kvinnan fram sin mobiltelefon och höll upp displayen. Där kunde jag läsa, på mycket tydlig svenska, att de fått i uppdrag av en städfirma att flyttstäda min närmaste grannes lägenhet. Nyckel till huset och lägenheten skulle de, enligt meddelandet i telefonen, hämta på kaféet mitt emot. När paret förstått hur de skulle göra blev de lugnare och gick över gatan för att försöka få fatt i nyckeln.

Men under tiden hade någon annan granne, som sett paret irra runt på gatan, trott att de förberedde ett inbrott och ringt polisen. När paret kom tillbaka med nyckeln blev de gripna av poliser. Efter en snabb koll konstaterade poliserna att paret varken hade arbetstillstånd eller uppehållstillstånd i Sverige eller i något annat EU-land.

Polisen tog med sig paret och jag såg dem aldrig igen. Men hela episoden lämnade en obehaglig känsla i magen. Städfirman är välkänd i mitt område och marknadsför sig som ett pålitligt företag med F-skattsedel och schyssta villkor. Något som tydligen inte gällde just det här paret.

Vår reporter Jonna Söderqvist besökte Fackligt center för papperslösa. Där fick hon inblick i en otäck värld. Många gånger kommer människor till Sverige, legalt eller illegalt, med löften om jobb och löner som de sedan aldrig ser röken av. Samtidigt är de helt utlämnade till sin arbetsgivare och livrädda för att klaga. Det enda som händer, om de höjer sin röst, är att de blir skickade ut ur landet.

Det finns olika uppfattningar om huruvida det är facken, polisen eller politikerna som ska lösa situationen för de här människorna. Läs mer om det på i det här numret av Arbetarskydd.

Visste du att...

... en person som bor i ett land utanför EU och som vill komma till Sverige för att arbeta behöver arbetstillstånd. Sedan 2014 har antalet beviljade arbetstillstånd ökat med 70 procent. Till och med augusti i år är siffran uppe i 17 000.