Debatt

Något som skaver med företagsboten

Karin Nilsson, ansvarig utgivare.

LEDARE. Ni kanske känner igen det. Löften om max 18 månaders utredningstid från en allvarlig arbetsplatsolycka till beslut om åtal. Det har varit de särskilda åklagarnas mål. Nu är det tre myndigheters gemensamma mål - Polisens, åklagarnas och Arbetsmiljöverkets.

Publicerad

I Kolmården, där en vargskötare dödades 2012, tog det tre och ett halvt år tills åtal väcktes. Efter kalkugnsolyckan på Nordkalk i Luleå 2011, som ledde till ett dödsfall och flera skadade, tog det drygt fyra år, och i sprängolyckan på Vångaberget i Kristianstad 2015, där en 25-årig grävmaskinförare dog, tog det nästan fem år till åtal väcktes. Långt mer än 18 månader...

Visst har allvarliga olyckor utretts fortare - men det finns tillräckligt många som dragit ut på tiden. Det ska bli bättring, lovar myndighetsföreträdarna som vi har pratat med. De säger att de är på rätt väg men oroas av hög arbetsbelastning.

När tiden går kan straffet sänkas. Praxis finns. I Luleå tingsrätt dömdes Nordkalks platschef men straffet mildrades. Han ansågs ha lidit under den långa utredningstiden. Även företagsboten sänktes av samma skäl - från åklagarens yrkade 3,5 miljoner kronor till 3 miljoner. Domen fastställdes i hovrätten.

Att en enskild person lider går att förstå men hur ska man se på företags­boten? Hur påverkas företaget av lång utredningstid och finns det en risk att ett företag sinkar för att kunna få lägre bot? När åklagaren väckte åtal drygt 4,5 år efter en olycka där en anställd hos NCC Construction skadat sig 2013 hävdade åklagaren i en intervju i Arbetarskydd att företaget inte ställt upp och svarat på frågor. Åklagaren sa att det var ovanligt att företag inte svarade och att han skulle påtala företagets agerande i tingsrätten. Han ville inte att företaget skulle kunna hävda att det fanns skäl för jämkning. NCC:s advokat höll inte med. Han menade att bolaget snarare agerat för att snabba på processen och därför föreslagit att frågor skulle hanteras via mejl och fullmakt. Det var polis och åklagare som var långsamma.

Som bekant ska ju straff dels straffa den som begått brottet och dels ­avskräcka andra från att göra samma sak. Det kan förstås finnas något här som jag som lekman inte förstår men sänkt företagsbot på grund av lång utredningstid skaver.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

500...

…till 600 långtidssjuka med covid 19-­symtom passerade i september 180-­dagarsgränsen i sjukförsäkringen. Det betyder att deras arbetsförmåga ska prövas mot hela arbetsmarknaden. ”Problemet är att den här sjukdomen har över­rumplat hela systemet”, säger Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg till TT.