Debatt
Vi får gemensamt kämpa emot!
LEDARE. Gula bygglurar på kollegans huvud i det öppna kontorslandskapet betyder med stor sannolikhet att hen inte vill bli störd. På mitt skrivbord ligger det ett par svarta. Jag vet inte hur ofta jag använder dem, men de åker på ibland – för det behövs.
Mobilsignaler, småprat, frågor och diskussioner som startar precis bredvid där man sitter och precis tappade tråden … just när man var på väg att komma på lösningen.
Det är ibland tufft för hjärnan på jobbet. Kanske borde lurarna åka på oftare och kanske borde vi inte störa när någon har lurarna på. Det gäller att komma överens när och hur det är okej att avbryta varandra. För ergonomi handlar inte bara om ryggar, nackar och musarmar. Även vår hjärna behöver omtanke. Det visar en ny rapport från det finska Arbetshälsoinstitutet som vår reporter Jennie Jensen läst. På sidorna 28 till 30 ger hon tips om hur vi kan ge hjärnan en dräglig arbetsmiljö. Det handlar förstås om både välbefinnande och produktivitet, konstaterar forskarna bakom rapporten.
Likväl som vi ska låta bli att störa varandra bör vi ibland störa mer än vad vi kanske tror och vågar. I det här numret skriver vi också om självmord. Martin Frisell berättar hur allting blev nattsvart – både hemma och på jobbet. Det slutade i kaos och han försökte ta sitt liv. Hur mycket som berodde på situationen på jobbet och hur mycket som handlade om läget hemma vet vi inte. Men han menar att arbetsplatsen spelar en stor roll och tycker generellt att kolleger och arbetsgivare borde kunna göra mer.
Hur stor roll som arbetsplatsen spelar och hur många som tar livet av sig där det finns en koppling till situationen på jobbet vet ingen. I Sverige sägs det att mellan 100 och 300 personer tar sitt liv på grund av mobbning på jobbet varje år. En svensk version av France Télécom med chefer som fälls för att ha drivit anställda till självmord, tror dock forskare som vi intervjuat inte på. Orsakerna är flera. Men samma forskare är ändå oroliga över ett allt tuffare arbetsliv. Vi får gemensamt kämpa emot!
I dessa virustider skickar jag med en påminnelse från Arbetsmiljöverket – tvätta händerna – en enkel men effektiv åtgärd. På det sättet kan vi minska smittspridningen av coronaviruset och undvika att bidra till sjukvårdspersonalens redan höga arbetsbelastning.