Arbetsskador

Dödsolyckor: Mörkertal i branschen oroar Byggnads

Tre av dödsfallen på byggarbetsplatser i Sverige under 2015 var fallolyckor. Foto: TT-Bild

(Uppdaterad) Hur många som dör på byggarbetsplatser i Sverige är oklart. Den officiella statistiken ger inte hela bilden: Utländsk arbetskraft riskerar fortfarande att missas.

Publicerad

En sammanställning som Byggnadsarbetaren gjort visar att fem personer dog i olyckor vid byggarbeten under förra året. Men totalt hur många som dog på ett bygge i Sverige 2015 är svårt att veta, menar Ulf Kvarnström, arbetsmiljöombudsman på Byggnads.

- Det här är oroande. Det finns ett mörkertal, ett hål, men jag har ingen aning om hur stort det är, säger han.

Enligt Ulf Kvarnström är riskerna för olyckor störst där det saknas ett systematiskt arbetsmiljöarbete.

- Jag har varit med sedan år 2000 och jag vet att på många håll ser det verkligen bedrövligt ut.

Hur mycket den officiella statistiken från Arbetsmiljöverket skiljer sig från vad som händer på byggarbetsplatserna är svårt att säga.

Men som Arbetarskydd tidigare skrivit om visas inte alla dödsolyckor i Arbetsmiljöverkets officiella statistik. Under exempelvis 2014 omkom 30 personer på jobbet enligt den officiella statistiken. Men Arbetarskydds granskning visade att ytterligare 11 personer dog.

De flesta dödsolyckorna som inte räknas gäller den utländska arbetskraften visar genomgången.

Kjell Blom arbetar med statistiken på Arbetsmiljöverket. Han hänvisar till att verkets officiella statistik utgår från de personer som är försäkrade i Sverige och som ingår i arbetskraften. Han håller inte med om att det finns ett mörkertal.

- Vi känner till alla dödsolyckor. De kommer till vår kännedom och vi redovisar dom under övrigt just för att vi vill visa vad som händer i Sverige.

Så här ska allvarliga olyckor anmälas

  • Alla personskador ska anmälas till Försäkrings­kassan, enligt Socialförsäkringsbalkens 42:a kapitel, paragraf 10. Men det gäller inte för de som är utstationerade till Sverige, eftersom de inte omfattas av svenska försäkringar. De ska i stället anmäla olyckor i det land de är försäkrade i.
  •  
  • Enligt Arbetsmiljölagens tredje kapitel, paragraf 3a, ska allvarligare olyckor och tillbud också anmälas till Arbetsmiljöverket. Det gäller även utländska företag. Till allvarliga olyckor räknas dödsolyckor, allvarliga personskador eller skador som drabbat flera.