Tidningen
Många missar miljoner från försäkringarna

AVTALSFÖRSÄKRINGAR. Nio av tio anställda är försäkrade via jobbet. Men sju av tio vet lite eller inget alls om det. De förlorar stora pengar vid sjukdom, arbetsskada, arbetslöshet eller när de är föräldralediga.
Varför kastar så många anställda bort tiotusentals kronor?
När de kunde få extra påfyllning i plånboken efter en enkel kontakt med Afa Försäkring.
Det enkla svaret: okunskap.
Outnyttjade förmåner i kollektivavtalen har länge stuckit i ögonen på både fack och arbetsgivare som ansträngt sig för att förhandla fram dem.
Därför beslöt LO, PTK och Svenskt Näringsliv för några år sedan att göra slut på okunskapen och samordna verksamheterna. Lösningen blev det gemensamt ägda företaget Avtalat, eller Kollektivavtalsinformation Sverige AB som bolaget formellt heter. Det bildades genom att LO:s Facket försäkrar slogs ihop med Svenskt Näringslivs Finfa och PTK:s FINFO.
Den 1 januari 2021 startade verksamheten på hemsidan avtalat.se med information om privatanställdas fem kollektivavtalade försäkringar samt pensionsvillkor. Tanken är att Avtalat ska vara navet som sprider kunskap och förenklar för arbetsgivare och anställda. Där finns information, checklistor, formulär, kontaktvägar och rådgivning.
Avtalat har nu 70 anställda och nio regionkontor runt om i landet. De ska öka kunskapen och tryggheten bland nära tre miljoner privatanställda hos 200 000 arbetsgivare.
– Kollektivavtalad pension och försäkringar står för en stor del av de anställdas trygghet, säger Avtalats vd Niklas Hjert, som tidigare var Unionens förhandlingschef under tio år. Det handlar inte bara om ersättningarna, utan själva vetskapen om att man är försäkrad är en trygghet för både löntagare och arbetsgivare. Bra försäkringar och pension genom kollektivavtalen bidrar också till att stärka den svenska förhandlingsmodellen.
Försäkringar är en ibland svårnavigerad bransch. Vem ska man kontakta: Afa, Fora, AMF eller ...? Svaret är Avtalat, som är portalen till pensions- och försäkringsfrågor för nästan alla utom de statsanställda:
– En av våra viktigaste uppgifter är att samla kollektivavtal, pensioner och försäkringar på en digital mötesplats, säger Niklas Hjert. Vi har också en första linjens kundtjänst som kan ta hand om alla ärenden och lotsa rätt.
– Ett annat viktigt utvecklingsprojekt är att skapa ett enklare och enhetligt språk kring försäkringar så att alla pratar om samma sak.
Att starta ny verksamhet mitt i en pandemi är inget drömläge, men Niklas Hjert är nöjd med det första dryga året:
– Vi kunde inte vänta, vi måste ju informera om att vi startat. Vi har haft nära 37 000 deltagare på våra webbinarier, vi stöttar arbetsgivarna i många knepiga frågor och vi stöttar LO:s förtroendevalda försäkringsinformatörer. Vi har också genomfört en lyckad kampanj om föräldrapenningtillägget.
– Vår vision? Den lyder: Förstå och uppskatta pension och försäkringar innan de behövs.
Men vägen dit är rätt lång:
Tre av fyra arbetare och hälften av tjänstemännen inom privat sektor har dålig kännedom om sin tjänstepension. Avtalat har gjort en undersökning där 2000 arbetstagare med kollektivavtal och lika många arbetsgivare intervjuats. Men pensionen kommer de att få när tiden är inne även om de har dålig koll på den. Värre är att 70 procent av löntagarna har liten eller ingen kännedom alls om de försäkringar de har genom sin anställning.
För att få ersättning krävs en anmälan till Afa Försäkring, som kan göras via Avtalat, men alltför många missar att anmäla. Utbildningsledare Per Winberg på Afa Försäkring har en högst mänsklig förklaring till okunskapen:
– Försäkringar är inte kul. Krockade bilar, vattenskador i hemmet, sjukdom eller rent av död vill vi helst inte tänka på. Möjligen är föräldraförsäkringen ett positivt undantag.
Den vanligaste ersättningsgrunden är sjukdom längre än två veckor, då den anställde får 10 procent av lönen förutom de cirka 80 procent som Försäkringskassan betalar.
– Den som är sjuk har ju fullt upp med att bli frisk igen och kanske inte tänker på att anmäla, säger Per Winberg. Och får vi ingen anmälan kan vi ju inte utreda och ersätta.
Hur många som missar att utnyttja sina kollektivavtalade förmåner är omöjligt att veta. Per Winberg känner inte till någon forskning eller undersökning av problemet:
– Nej, jag vet ingen som räknat på det och det är inte alldeles enkelt. Men vi förmodar att det finns ett stort mörkertal. Jag vågar inte gissa på någon summa för det blir bara spekulationer.
Arbetarskydd vågar däremot spekulera. I fjol betalade Afa Försäkring ut 7 744 miljoner i ersättningar för fem försäkringar (se faktaruta). Om bara en av tio missade att anmäla gick de miste om 860 miljoner kronor. Och om det var en av fem förlorade de 1 720 miljoner. Pengar som sannolikt går tillbaka till arbetsgivare med kollektivavtal, eftersom Afa Försäkring är en lysande affär och verkar utan eget vinstintresse.