ÅSIKTER
Hemliga ombud på LO:s kongress
KONGRESS. LO-förbunden hemlighåller ombuden till kongressen som börjar den 17 maj. Även LO vägrar lämna ut namnen: ”Det är förbunden som äger ombuden”, säger kongressgeneralen Jonas Ivman.
Det här är en kommenterande text. Åsikterna som framförs är skribentens egna.
För
mycket länge sedan jobbade jag på LO:s pressavdelning. Det var i förra
årtusendet och medierna var fortfarande intresserade av fackliga frågor. Intresset
var ömsesidigt och förbunden tävlade om plats i medierna för att lyfta fram
sina hjärtefrågor.
Det var lätt att vara pressombudsman och en ren fröjd att se hur frågor om löner och arbetsvillkor ventilerades i spalterna och allra helst i Rapport som förr i tiden hade många tittare. Medierna hade kunniga arbetsmarknadsreportrar, i dag utgörs väl kåren av Ekots Anders Jelmin.
För nu är det omvända världen: medierna är tämligen ointresserade av vad arbetsmarknadens parter gör, ett nytt huvudavtal häromåret noterades knappt. 3 000 människor, ett helt World Trade Center, dör i arbetsrelaterade sjukdomar varje år, men det ska till bra många döda i en arbetsplatsolycka för att arbetsmiljön ska uppmärksammas.
Nog med gubbgnäll och nostalgi.
Om nu medierna är svårflörtade borde väl facket lägga mer kraft på att synas. Men så verkar det inte vara, vilket följande smått parodiska exempel visar.
Arbetarskydd vill gärna lyfta fram frågor om arbetsmiljö inför LO-kongressen som börjar den 17 maj. Alla förbund har utsett sina ombud till kongressen och lämnat namnen till LO. Ombuden ska rösta om en rad viktiga frågor, till exempel fackens rätt att utse skyddsombud, och motioner och utlåtanden finns publicerade på LO:s hemsida. Men där finns ingen presentation av ombuden.
Bara att ringa LO alltså och få listan över ombuden. På min tid hade den varit överskickad snabbare än nån hunnit säga fax. LO är ju ändå förbundens serviceorgan.
Men nu blir det stopp:
Njaäe, jag vet inte om namnen är offentliga. Det är ju LO:s kongress, så de får svara på hur de vill hantera frågan.
”Vi lämnar inte ut den”, messar LO:s chef för kommunikationsenheten Isabelle Ljungberg.
”Varför”, undrar förstås vi.
”Handlar om GDPR och samtycke”, svarar kommunikationschefen, ”men fråga förbunden”.
Vi börjar med att ringa IF Metalls pressjour där Jesper Pettersson svarar:
– Njaäe, jag vet inte om namnen är offentliga. Det är ju LO:s kongress, så de får svara på hur de vill hantera frågan.
På det största förbundet Kommunal blir det också nobben. Liksom hos Handels:
”Dessvärre väljer vi att inte lämna ut uppgifter kring våra ombud, LO kommer heller inte göra det”, mejlar pressekreteraren Jonathan Pasic.
Men hos Byggnads blir det äntligen napp:
– Visst, mejla mig bara så skickar jag över listan, säger pressekreteraren Gabriel Dahlander glatt.
Någon lista med ombud har vi emellertid inte skådat ännu.
Det där med samtycke enligt dataskyddsförordningen GDPR förklaras så här av Jonas Ivman, som är LO:s ansvarige för kongressen:
– Förbunden har samtycke för sina förtroendevalda. De äger ombuden, vi kan inte lämna ut namnen. Frågan har diskuterats, utan att vara beslutspunkt, på tvärfackliga rådet. Det är förbunden som beslutar.
Han ger så ett hypotetiskt exempel:
– Anta att vi lämnar ut namnen, ni gör en enkät om till exempel kärnkraft och sedan blir det ett jäkla liv och förbunden blir förbannade på oss. Bara ett exempel alltså. Sedan kan jag lägga till att vi generellt är lite mer restriktiva i år med tanke på säkerhetsaspekten.
Så hur länge ska förbunden lyckas hålla sin främsta förtroendevalda hemliga, kongressen är ju rörelsens högsta beslutande organ? För inte ska de väl sitta i Waterfront (Folkets Hus renoveras för närvarande) med en Icakasse över huvudet?
– Vi kanske trycker upp en papperskatalog över ombuden till kongressöppningen, säger Jonas Ivman. Men jag vet inte hur offentlig den i så fall blir.