NYHETER

Hallå där ...

Prevents vd Maria Schönefeld byter yrkesbana. Foto: Prevent

… Maria Schönefeld, som går från vd-jobb till undersköterska inom äldreomsorgen.

Publicerad Senast uppdaterad

Du lämnade vd-stolen på Prevent i somras och får ditt yrkesbevis som undersköterska i mars, men varför?

– Det är kul att som 64-åring kunna känna att jag kan bidra. Formellt skulle jag gå i pension, men jag vill inte bara passa mina tre barnbarn utan jag vill dra nytta av min kunskap.

Vad kan du mest om?

– Jag är samhällsvetare i grunden och har alltid jobbat nära frågor om arbetsmiljö. Först 18 år på Handelsanställdas förbund, sedan 7 år på Arbetsmiljöverket och senast 15 år som vd för Prevent som verkar för ett hållbart arbetsliv.

Hur hållbart är jobbet inom äldreomsorgen som du vill arbeta inom?

– Jag vet att det är pressat och att vissa jobb är tunga. Många orkar knappt till pensionen, medan omkring 20 procent vill fortsätta jobba ett tag till. Vi som haft tur i det genetiska lotteriet och fått må bra och haft ett jobb som inte slitit på kroppen kan bidra med våra erfarenheter.

Vad tror du att du kan bidra med som inte en 20-åring kan?

– Den sociala delen i hemtjänsten är väldigt viktig, men också den som får stå tillbaka i pressade lägen. Inom hemtjänsten kommer man väldigt nära dem man arbetar med och då tror jag att man har mer att bidra med när man är över 60 än när man är 20 många gånger.

Vilka reaktioner får du på ditt ovanliga karriärbyte?

– Många har sagt ”vad häftigt, gud vad jag beundrar dig”. Jag har mött flera som sagt att de också önskar karriärväxla. Men jag har genom åren sett många som inte vågat ta språnget. Sedan finns det nog en del ålderism och snack om att man är överkvalificerad, men jag ber att de ska se mig som en nybörjare som brinner för att utvecklas i en ny sektor.

Så när tänker du gå i pension på riktigt då?

– Det är som att fråga ”hur långt är ett snöre?” Så länge det är roligt och jag kan spela roll och göra nytta. Jobbet ger en guldkant på tillvaron när man får umgås med människor. Det kan låta egoistiskt, men man får inget bra liv om man inte gör något man trivs med.