Tidningen
Oro för sjukdom ersätts i Frankrike

727 franska gruvarbetare får nu dela på 75 miljoner kronor. Det betyder slutet på en åtta år lång juridisk strid, som kan leda till att arbetsgivare i Frankrike blir bättre på att förebygga yrkessjukdomar.
Franska staten betalde nu i slutet av augusti ut ett omfattande skadestånd. 727 före detta gruvarbetare får 100 000 kronor vardera. Det är ersättning för den ångest de tvingas leva med, eftersom de hanterade giftiga ämnen när de arbetade och idag löper stor risk för att bli allvarligt sjuka.
Utbetalningen betyder att de har nått målet i en juridisk process som startade redan 2013.
ꟷ Ja, det här är slutet på vår historia. Jag är förstås lättad. Länge trodde experterna att vi inte hade någon chans att vinna, säger François Dosso i facket CFDT.
Han är 70 år och arbetade själv under 33 år i en kolgruva i Merlebach i nordöstra Frankrike.
Än så länge är han fysiskt frisk.
ꟷ Men över 45 kollegor har dött och 320 har insjuknat sedan vi stämde arbetsgivaren för åtta år sedan.
Gruvnäringen i området upphörde 2007 när det offentligägda företaget Charbonnage de France lades ner. Tusentals arbetare blev förtidspensionerade.
Med tiden har de blivit alltmer medvetna om att de omgavs av en mångfald av skadliga ämnen när de jobbade antingen nere i gruvorna eller i koksanläggningarna ovan jord;
Asbest, kiseldioxid och olika cancerogena produkter.
Problemet var inte bara gifterna i sig, utan att arbetsgivaren inte skyddade dem ordentligt.
Det har Högsta domstolen slagit fast.
Det är därför de nu har fått skadestånd för vad som i Frankrike kallas för ”préjudice d’anxiété”, vilket betyder ”orosskada”. En motsvarade juridisk term existerar inte i svensk arbetslag, och den har rotats inom fransk rättspraxis under de senaste åren. Enligt Högsta domstolen kan vetskapen om att man löper stor risk för att bli allvarligt sjuk, innebära ett stort psykiskt lidande, och därmed vara ett handikapp i ens dagliga liv.
Tidigare har personer som har arbetat med asbest haft rätt till skadestånd av samma anledning. Nu väntar liknande rättsliga krav från andra yrkesgrupper.
François Dosso säger att det handlar om en lång och krånglig process, eftersom de utsatta måste kunna bevisa tre saker: Att de har arbetat med farliga ämnen, att arbetsgivaren inte har erbjudit dem tillräckligt skydd, och att de mår psykiskt dåligt.
Gruvarbetarna har med stöd av fackförbundet CFDT kunnat presentera de dokument som har varit nödvändiga. Förra året gav Högsta domstolen dem rätt, och tidigare i år beslutade en appellationsdomstol om nivån på ersättningen, och nu har pengarna alltså betalats ut.
François Dosso säger att ersättningen kan täcka vissa kostnader i samband med att arbetarna insjuknar. Att de har fått rätt i domstol gör det också lättare att få eventuella sjukdomar klassade som yrkesskador.
ꟷ Det viktigaste är ändå erkännandet av att vi borde ha fått ett bättre skydd.
Han tror att gruvarbetarnas historia gör att franska arbetsgivare kan ta det preventiva arbetet på större allvar.
ꟷ Men det bästa skulle ju vara att fler giftiga ämnen helt enkelt förbjöds, säger han.