Tidningen

Systemet varnar ej för extrem övertid

43 medarbetare sprängde övertidstaket i Skåne.

Primärvården i Region Skåne har problem med otillåten övertid. Arbetsgivaren upptäcker inte när medarbetare närmar sig arbetstidslagens gränser. Nu riskerar man Arbetsmiljöverkets sanktionsavgifter.

Publicerad

43 medarbetare i Region Skånes primärvård arbetade förra året mer övertid än de tillåtna 200 timmarna. En person arbetade nästan 1200 timmar för mycket och två personer överskred gränsen med nästan 500 timmar vardera.

Det här stod klart när Vårdförbundets huvudskyddsombud Denis Selan begärde ut övertidslistor för 2021. Det mest extrema fallet slog honom med häpnad.

- Ja, det måste jag säga. Jag har kontrollerat och dubbelkontrollerat siffran med arbetsgivaren och den stämmer. Det motsvarar en tjänst på ca 170 procent! Har aldrig sett en så hög siffra.

Denis Selan säger att övertiden bara växer bland medlemmar och anställda. Det saknas många sjuksköterskor, framförallt, men även andra yrkeskategorier.

- Det är många tjänster som står tomma och när arbetsgivaren inte kan få sökande behöver man utnyttja övertid, säger han.

Arbetstidslagen sätter gränser för övertid, detta som ett skydd för hälsan. När det finns ett särskilt behov av ökad arbetstid, får övertid tas ut med högst 48 timmar per arbetstagare under en tid av fyra veckor eller 50 timmar under en kalendermånad, dock med högst 200 timmar under ett kalenderår. Det är detta som kallas allmän övertid i lagen. Därutöver är möjligt att ta ut ytterligare 150 timmar per medarbetare och år om det finns särskilda skäl till det.

- Men vi har inte kunnat se att arbetsgivaren har redovisat några sådana särskilda skäl, säger Denis Selan.

Efter dialog med primärvårdsledningen har han anmält frågan om otillåten övertid till Arbetsmiljöverket som kan komma att besluta om en sanktionsavgift på 476 kronor per otillåten övertidstimme.

Bruno Malmlind som är HR-chef i primärvården säger att om det skulle visa sig att Arbetsmiljöverket utkräver sanktionsavgift så blir det en läxa för arbetsgivaren.

- Det kommer att vara trista pengar att betala, så vi måste se till att det inte händer igen. Man ska inte lägga all övertid på några enstaka medarbetare, belastningen ska vara så jämnt fördelad som möjligt och helst ska det inte behöva arbetas övertid alls, säger han.

2021 var ett exceptionellt år, enligt Bruno Malmlind. Personalens sjukfrånvaro under pandemin ökade, liksom behovet att vara ledig för vård av barn.

- Om det dessutom är ont om folk från början och svårt att få tag på extrapersonal, ja då blir det övertid.

Denis Selan efterlyser ett datasystem som säger ifrån när en medarbetare närmar sig övertidsgränsen. Bruno Malmlind säger att nuvarande IT-system möjliggör uppföljning, men först månaden efter den är registrerad i personalsystemet.

- Inget i systemet larmar direkt utan man måste gå in och följa upp. Vi har rutiner för att följa upp kontinuerligt, men det har säkert brustit på sina håll, annars skulle det inte se ut som det gör.

Anmälan till Arbetsmiljöverket inkom i mitten av augusti och myndigheten har upprättat ett ärende.