SPECIAL DÖDSOLYCKOR

Systemet automatiserades efter kvävningsolyckan där två dog

Sanering efter arbetsplatsolycka i tanken på Omni Polymer i Ängelholm. Bolaget stängde omedelbart ned hela verksamheten efter dödsolyckan.

GIFTOLYCKAN. Nu startar produktionen på Omni Polymer på nytt, ett halvår efter den tragiska olycka som ledde till två medarbetares död. Fackförbundet IF Metalls ombudsman Mattias Rosberg tycker att bolagets krishantering varit exemplarisk.

Publicerad Senast uppdaterad

Bolaget ses som en klimathjälte. Hittills har mjuka plastförpackningar bränts eftersom de varit svåra att återvinna, men på Omni Polymers i Ängelholm används en innovativ teknik för att återvinna plastgranulat ur materialet. Bolaget räknar med att producera mer än 20 000 ton granulat, med bara en sjättedel av koldioxidutsläppen jämfört med nytillverkad plast. För det har bolaget bland annat fått 31 miljoner kronor i startbidrag från Naturvårdsverkets program Klimatklivet.

Omni Polymers var fortfarande helt nystartat när olyckan slog till. Mattias Rosberg har som ombudsman för IF Metall i Nordvästra Skåne varit iblandad i förhandlingar om arbetstider och löner ända från början. Han har däremot ingen särskild erfarenhet av arbetsmiljöarbete och går inte skyddsronder. Men när olyckan inträffade fick han rycka ut. Företagsledningen kallade omedelbart till krismöte med de anställda, med externa krishanterare, företagshälsovård och representanter från facket.

- Allt var fortfarande under uppstart. På grund av det hade vi inte hunnit med att få några förtroendevalda, och vi hade knappt hunnit utbilda skyddsombud.”

Olyckan hade inträffat i en tank på vattenreningssystemet i samband med att tanken skulle rengöras. Av någon anledning bildades giftiga svavelväten i starka koncentrationer och de två män som skickats ned för att spola tanken kvävdes till döds av gasen. Flera av de brandmän som försökte rädda dem drabbades också av förgiftningssymtom.

Ett trauma för alla. Alla var i chock.

Polisen och arbetsmiljöverket inledde sina utredningar om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, och företagsledningen tog beslutet att stänga ner verksamheten. Personalen skickades hem.

- Det var ett trauma för alla. Alla var i chock, man såg alla möjliga olika reaktioner, säger Mattias Rosberg som är nöjd med att företagsledningen tog krishanteringen på så stort allvar, men bekymrar sig lite över hur personalen har kunnat bearbeta sina upplevelser på hemmaplan. Olyckan inträffade strax före midsommar, precis inför semestern.

- Där blev ett vakuum. Vi hade inte möjlighet att träffa alla, och de kom helt ifrån arbetsplatsen i ett par, tre månader innan man kom tillbaka. Så vi har ingen riktigt bra bild av hur våra medlemmar mådde då när de var hemma, säger han.

Han tror ändå att det var bra att bolaget tog till kraftfulla – och generösa – åtgärder. Hela personalen arbetsbefriades med bibehållna villkor. De fick behålla sin heltidslön inklusive de ob-tillägg de skulle ha fått under skiftpassen.

Polisens utredning kommer att dröja ett par år, men Omni Polymers företagsledning kom i en egen utredning fram till att olyckan orsakats av att vattenreningssystemet hade brister i konstruktionen som gjorde att slamrester under vissa omständigheter kunde samlas och bilda gaser. Det varma vädret i juni påskyndade gasbildningen. Dessutom hade ett åsknedslag några dagar före olyckan slagit ut en styrenhet i systemet med följden att vattnet i tanken inte kunde cirkulera som det var tänkt.

Det är helt urplockat, det finns inget kvar av det gamla systemet.

Ledningen beslutade därför att slänga ut vattenreningssystemet och ersätta det med ett nytt och modernare system som rengörs av robotar.

- Det är skönt att företaget nu gjort den bedömningen att den konstruktionen ska vi inte ha kvar. Det är helt urplockat, det finns inget kvar av det gamla systemet. Det tror jag är skönt för de anställda. Hade jag varit anställd där och sett samma reningsverk, samma maskin, så skulle det ha varit oerhört mycket jobbigare, kommenterar Mattias Rosberg.

En av de avlidna männen var tillfälligt inhyrd från ett bemanningsföretag. Mattias Rosberg är medveten om att bemanningsanställda är överrepresenterade i arbetsplatsolyckor och har funderat över sambandet, men i just den här olyckan har han inte kunnat se att informationsbrist eller dålig kunskap har påverkat.

- Kommer det nytt folk hela tiden så är risken större att olyckor händer. Men det här var ju ett jobb som hade gjorts förr på samma sätt. Vi har tittat igenom skyddsrondsprotokoll från den inspektion som hade gjorts före olyckan, och kan inte hitta någonting där det går att säga att olyckan inte skulle ha skett om man hade gjort si eller så.

Först en bit in på hösten kallades personalen in igen för att börja arbeta deltid, fortfarande med full lön, med att rensa, städa och återställa inför omstarten. Lokalerna har färdigställts och det nya reningsverket står färdigt på plats. I februari väntas det vara inkopplat och klart och produktionen kan återupptas. 

När olyckan skedde tyckte jag att företaget agerade starkt och direkt.

Regionala skyddsombud från IF Metall genomför tillsammans med företagsledningen nya riskanalyser och externa arbetsmiljökonsulter har anlitats för att gå igenom andra okända risker. Mattias Rosberg är mycket nöjd med hur Omni Polymers har hanterat krisen.

- När olyckan skedde tyckte jag att företaget agerade starkt och direkt. Ledningen samlade all personal, och såg till att vara tillgänglig. Jag kan inte säga att de på något sätt agerade slappt, säger Mattias Rosberg som tycker att det var exemplariskt att erbjuda hälsokontroller åt samtliga anställda, även till dem som aldrig arbetat med det olycksdrabbade vattenreningssystemet.

- Det fanns en oro hos personalen över om de här gaserna hade kunnat läcka ut i lokalerna. De erbjöds omfattande hälsokontroller, med kontroll av de här ämnena. Ingen hade några tecken på det vad jag förstått. Det var till och med så att ett par som hade slutat under våren erbjöds att göra en hälsokontroll, trots att de inte längre var anställda. Det tycker jag är bra krishantering, säger Mattias Rosberg, som ändå vill invänta den slutliga utredningen innan han slår fast att arbetsplatsen är helt säkrad och att alla förutsebara risker kontrollerats.

Mattias Rosberg, IF Metall i Helsingborg.

Allt det här låter väldigt kostsamt, med ett långt produktionsstopp och stora maskininvesteringar. Hur oroliga är de anställda för sina jobb?

- Det har varit jättedyrt. Jag har ställt exakt samma fråga, om den här tragedin kanske också kommer att innebära att våra medlemmar blir av med jobben. Men hittills har bolaget valt att behålla all personal. Någon har slutat självmant.

- Ägarna tror uppenbarligen på själva idén och på miljötänket som ligger bakom den. Hade de bara startat det här företaget för att tjäna pengar då hade det nog inte gått, säger Mattias Rosberg som i förra veckan var inbjuden till Omni Polymers för att delta i en rekryteringsdag för ett drygt trettiotal utvalda personer. Bolagets 17 anställda ska bli 30.