Arbetsskador

”Skrämmande okunnighet om riskerna med vibrationer”

Catarina Nordander är överläkare och docent på arbets- och miljömedicinska kliniken vid universitetssjukhuset i Lund. Foto: Emil Malmborg

HJÄLP FINNS. Okunnighet är orsaken till en stor del av vibrationsskadorna. När experter utifrån griper in blir det effekt på arbetsplatserna. Det visar en ny undersökning av 301 patienter.

Publicerad

Vibrationsskador är den näst vanligaste or­saken till arbetsskador bland män. Hundratals söker hjälp varje år och mörkertalet är förmod­ligen enormt, tror Catarina Nordander, över­läkare på Arbets- och miljömedicinska kliniken i Lund.

Förra året tog kliniken emot 90 patienter, nästan dubbelt så många som tidigare år. Samma ökning märker de andra arbetsmiljömedicinklinikerna. Trots att det finns klara regler sedan 2005 för hur länge det är tillåtet att jobba med vibrerande verktyg, hur ofta hälsokontroller, vibrationsmätningar och riskbedömningar ska göras, ökar antalet skadeanmälningar.

– Det råder en skrämmande okunnighet om riskerna, säger Catarina Nordander. Därför har Arbets- och miljömedicin bland annat börjat hålla utbildning för bygglärarna.

Det är allt yngre personer som kommer till klinikerna. I bästa fall beror det på att de upptäcker skadorna i tid och söker hjälp.

– Prognosen är dålig för den som drabbas av vibrationsskador. Men besvären kommer smygande, så det finns gott om tid att vidta åtgärder, säger Catarina Nordander.

Det vanligaste beskedet till patienterna är att de måste sluta utsätta sig för vibrationer. För att ta reda på vad som händer sedan patienterna lämnat kliniken gjorde landets sex arbets- och miljömedicinkliniker en undersökning. Samtliga patienter 2012 och 2013 fick svara på frågor.

En betydande andel av dem hade fått minskad exponering för vibrationer, något som även gäller deras arbetskamrater. Den ökade medveten­heten på företagen om riskerna har också resulterat i bättre verktyg. Dessutom rapporterade flera patienter att företaget hade anslutit sig till företagshälsovård. Särskilt på de arbetsplatser som kliniken har besökt har det gjorts förbättringar. Det brukar annars mest ske när Arbetsmiljöverket gör inspektion.

– Det är inte en vetenskaplig rapport vi har gjort, men den visar att vi gör nytta, även för hundratals kolleger till patienterna. Att påverka arbetsmiljön är just det vi vill, i medicinväg har vi inte så jättemycket att erbjuda, säger Catarina Nordander.

Hon hoppas och tror att inställningen förändras på företagen, sedan de har blivit uppmärksammade på problemen. De unga köper inte machoattityden längre.

– När vi gjorde undersökningen kändes det rätt hopplöst. Nu känns det som om det verkligen händer positiva saker, säger Catarina Nordander..

”Vi gör nytta, även för hundratals kolleger till patienterna. Att påverka arbetsmiljön är det vi vill.”

Catarinas tips till arbetsgivarna

• Skaffa marknadens mest lågvibrerande verktyg. Se till att de underhålls.

• Planera arbetet för att undvika långa perioder med vibrationsexponering.

• Inför om möjligt arbetsrotation.

• Ta reda på hur länge man får arbeta med olika verktyg för att inte överskrida insatsvärdet – och håll er till det.

• Utbilda personalen om riskerna och hur de ska skydda sig.