ARBETSSKADOR

"Sannolikt med koppling till gifter"

Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Arkivbild.

Northvolt. En på miljarden är risken att fyra friska anställda dör oförklarligt inom ett halvår. Men i brottsbalksmål räcker inte sannolikhet. Använd företagsbot, föreslår arbetsrättsnestorn Kurt Junesjö.

Publicerad

En gång för länge sedan pluggade Kurt Junesjö sannolikhetslära. När mystiska dödsfall radades upp på Northvolt i Skellefteå dammade han av kunskapen och började räkna.

– Polisen utreder nu fyra Northvoltanställdas dödsfall efter jobbet, senast en man som sägs ha drunknat, men enligt uppgift utan vatten i lungorna. Om det visar sig vara ytterligare ett oförklarat dödsfall är sannolikheten en på en miljard att de fyra skulle avlida sett till deras åldrar.

Om detta har Kurt Junesjö skrivit en artikel, där han förklarar sin analys, (Läs mer här.)

Northvolts officiella hållning är att dödsfallen skett utanför arbetstid och att det inte har framkommit något som kopplar dem till arbetsmiljön.

Kurt Junesjö tror inte att ett åtal för vållande till annans död skulle ha framgång. Ingen åklagare skulle stämma bara på sannolikhet:

– Inom brittisk rätt är sannolikhetsbevisning tillåten, men inte i svensk juridik. Högsta domstolen har slagit fast att en dom i brottmål inte enbart kan utgå från sannolikhet, utan måste stödjas på andra fakta.

– Det förefaller sannolikt att de fyra dödsfallen har koppling till kemikalier i arbetsmiljön på Northvolt, men det hjälper inte mot brottsbalken. Där är sannolikhet bara en stödjande omständighet och åklagaren måste visa ett samband med arbetsmiljön i varje enskilt fall.

Däremot finns det en annan väg att ställa företaget till svars, säger Kurt Junesjö:

– Använd företagsbot. Då behöver man inte peka ut någon viss person. Det räcker att företaget brustit i sina skyldigheter. Om företaget slarvat med arbetsmiljön och inte gjort en dokumenterad riskbedömning och vidtagit adekvata skyddsåtgärder kan statistiken användas för att visa att underlåtenheten lett till den skada, i detta fall döden som uppstått. 

– Med en tillräckligt djärv åklagare, vilket det tyvärr inte finns så många av, skulle det nog gå att få en fällande dom.