Arbetsskador
Polisen: Arbetsolyckor ska ses som misstänkta brott
Polisen ändrar sitt arbetssätt och kan inte längre koda en arbetsplatsolycka som en olycklig omständighet. Numera ska olyckan betraktas som ett misstänkt brott.
Den av åklagare hårt kritiserade koden 9002 arbetsplatsolycka utan misstanke om brott är avskaffad. Sedan ett par månader tillbaka ligger en upplysning om detta på de svenska polisernas intranät. Koden får inte användas.
- 9002 finns inte längre. Man kan inte välja den koden längre, säger polisutredaren Kristina Hagenmyr i Göteborg.
Åklagaren Lotten Loberg var på tisdagen på Polishögskolan i Solna för att utbilda poliser i arbetsmiljöbrott. Koden 9002 har ställt till bekymmer för henne. Många mål läggs ner på grund av att polisen inte har gjort ordentliga förstahandsåtgärder. De har inte spärrat av eller tagit upp vittnesförhör. De har helt enkelt betraktat olycksplatsen som just en olycksplats. Inget brott. Patrullen har satt koden 9002 och i tidningarna dagen därpå står det att personen skadades svårt, men det finns ingen misstanke om brott. Om det visar sig att det ändå rör sig om ett brott får åklagaren ett besvärligt jobb att försöka leda misstankarna i bevis. Utan de avgörande förstahandsåtgärderna håller inte utredningen i rätten.
- Det är vi från centrala samverkansgruppen som har jobbat mycket för att den olyckliga koden 9002 ska tas bort, säger arbetsmiljöåklagaren Lotten Loberg.
Arbetsmiljöverket samverkar sedan några år tillbaka med polis och åklagare kring arbetsmiljöbrott. Framför allt har samverkansgruppen jobbat med att få svenska poliser att förändra sitt förhållningssätt till arbetsplatsolyckor.
Björn Eriksson utreder häktesmordet i Huddinge och föreläser för andra poliser i Stockholm.
- Jag försöker förklara för dem att ni ska se arbetsplatsolyckan som ett brott. Ett brott som alla andra. Ni ska ta beslag, åka med den skadade till sjukhus och hålla förhör direkt. Tidigare har man på polisen förutsatt att det är en olycka. Det är arbetstagarens eget fel. Man har tagit lite bilder och skrivit en anmälan. Sedan har man inte gjort något mer, säger Björn Eriksson vid polisen i Stockholm.