special cancer
Jobbet skapar cancer

STATISTIK. Varje år dör mellan 30 och 40 svenska arbetstagare i arbetsolyckor. Skrämmande siffror. Ändå överskuggas de helt av det antal svenskar, totalt 600, som dör varje år av cancer som de dragit på sig i sitt arbetsliv.
Bengt Järvholm, professor och överläkare i yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet, uppskattar i Arbetsmiljöverkets rapport Arbetsrelaterade dödsfall i Sverige antalet yrkesrelaterade cancerfall till 500. Särskilt utsatta yrkesgrupper är byggnadsarbetare, svetsare, smältverksarbetare, målare, sotare, frisörer, vårdpersonal och brandmän.
Det är framför allt partiklar, avgaser, kemikalier och stress som är bovarna. Brandrök, svetsrök, dieselavgaser, nattarbete, stendamm, asfalt, arsenik, strålning, sotpartiklar och kemikalier utgör de största cancerrelaterade riskerna på svenska arbetsplatser.
Lägre gränser för arbetsplatser än i vardagslivet
Uppseendeväckande är att gränsvärdena för farliga ämnen i många fall är högre på arbetsplatser än allmänt i samhället, det vill säga det finns en tolerans för högre cancerrisk på arbetsplatser, enligt flera arbetsmiljöforskare.
Särskilt höga är gränsvärdena för kvartsdamm. Tidigare var industriarbetare särskilt utsatta för partiklar och kemikalier, men ett riktat arbete med mer slutna system har förbättrat arbetsmiljön där. I dag hör istället byggarbetare till de mest utsatta, enligt Bengt Järvholm som tagit fram flera rapporter i ämnet åt Arbetsmiljöverket. Och det är framför allt byggdammet som tros vara den stora riskfaktorn.
På senare tid har det också uppmärksammats, bland annat av WHO, att brandmän utsätts för cancerogener i sitt arbete, i form av de mängder polycykliska aromatiska kolväten som de andas in via brandröken. I Sverige har flera prövningar lett till att brandmän fått sina sjukdomar erkända som arbetsskador. Sambandet mellan cancer och brandrök är fastställt och yrket räknas numera som ett högriskyrke för cancer.
Fördelningen av risker på yrken som främst lockar manliga arbetstagare gör att tre gånger så många män som kvinnor riskerar att utsättas för en cancerogen arbetsmiljö. Och när de drabbas handlar det oftast om lungcancer, tätt följt av lungsäckscancer.
Asbest fortfarande ett stort problem
Eftersom cancer utvecklas över lång tid så är asbest fortfarande det cancerogena ämne som orsakar flest arbetsrelaterade cancerfall. Det handlar personer som exponerats långt tillbaka i tiden. Asbestfallen minskar därför kraftigt på senare tid, som ett resultat av de förbud mot asbest som material som infördes vid slutet av sjuttiotalet och början av åttiotalet, men än i dag riskerar arbetare i byggbranschen att utsättas för materialet vid exempelvis rivningar.
Källa: 1177, Cancerfonden, Arbetsrelaterade dödsfall i Sverige-AMV, IARC-WHO.