ARBETSSKADOR

Inget lagstöd för att polisen
ska svara skriftligt

Arbetsmiljöverket utreder regionpolischef Mats Löfvings död.

ANMÄLAN. Arbetsmiljöverket kan inte tvinga någon att svara skriftligt inför ett beslut. Frågan är aktuell sedan Polismyndigheten vägrat svara skriftligt på ärenden om Mats Löfvings död.

Publicerad Senast uppdaterad

Arbetsmiljölagens sjunde kapitel om tillsyn, tredje paragrafen säger följande:

”Tillsynsmyndighet har rätt att efter anfordran erhålla de upplysningar, handlingar och prov samt påkalla de undersökningar som behövs för tillsyn enligt denna lag.”

Arbetsmiljöverket begär in handlingar endast när de vet att sådan finns, till exempel dokumentation av rutiner eller mätningar. I övrigt har de inget lagstöd för att tvinga någon att svara skriftligt.

Förvaltningslagens 25 paragraf talar bara om att få ”yttra sig”:

”Innan en myndighet fattar ett beslut i ett ärende ska den, om det inte är uppenbart obehövligt, underrätta den som är part om allt material av betydelse för beslutet och ge parten tillfälle att inom en bestämd tid yttra sig över materialet.”

De många turerna efter Mats Löfvings död är nu framme vid att Arbetsmiljöverket kritiserat Polismyndigheten för bristen på krisstöd och ställt krav på åtgärder mot kränkande särbehandling.

Arbetsmiljöverket har skickat en underrättelse om föreläggande om Polismyndigheten inte skärper sina rutiner.

Maria Steinberg

– Då är det kutym att svara skriftligt, säger docenten i arbetsmiljörätt Maria Steinberg som tidigare arbetat på Arbetsmiljöverket och nu driver företaget Arbetsmiljörätt AB.

– Det är ovanligt att svara muntligt och man undrar ju varför. Polisen kan ju skriva. Men det är ju inte lagreglerat hur man ska få informationen.

Möjligheten att svara muntligt på myndighetens frågor härrör från en tid då vissa mindre arbetsgivare bättre kunde förklara förhållanden så än om de skulle svara skriftligt. Av rättssäkerhetsskäl ska den som inte kan skriva inte särbehandlas.

När Polismyndigheten nu valt att svara muntligt gör Arbetsmiljöverket i dag en förnyad inspektion och upprättar därefter tjänsteanteckningar.

– Ur ett förvaltningsrättsligt perspektiv spelar det inte så stor roll, säger Arbetsmiljöverkets jurist Jonas Hamark. Både tjänsteanteckningarna och skriftliga svar är ju allmänna handlingar.

- Lagen säger inte i vilken form upplysningar eller synpunkter ska levereras, säger Jonas Hamark.

Men ur ett sekretessperspektiv kan det spela roll. Tjänsteanteckningar kan anses vara arbetsmaterial och sekretessbeläggas tills utredningen är klar, medan till myndigheten inkomna eller utskickade handlingar, till exempel inspektionsmeddelanden, med få undantag är allmänna.