kRIMINALVÅRDEN
”En väldigt tråkig period för Kriminalvården.”

UNDERBEMANNING. Det kommer att ta många år innan de platser som krävs i Kriminalvården är färdigbyggda. och under tiden pressas personalen hårt.
Stefan Römer, ordförande för Seko Vård Göteborg säger att det inte
finns proportioner mellan ökningen av intagna samtidigt som fängelseplatser
dröjer. 10 000 nya medarbetare krävs på sikt.
- Redan nu tycker många att arbetsmiljön inom Kriminalvården är bristfällig och väljer andra yrken. Inom tio år ska personaltätheten minska med 30 procent vilket kommer att påverka arbetsmiljön. Jag tror att det här är en början på en väldigt tråkig period för Kriminalvården.
Situationen för de intagna blir också allt sämre. Enligt Stefan Römer kommer det numera dagligen rapporter om intagna som slår varandra blodiga.
De som vill utöka så mycket och på så kort tid får också komma med lösningen på problemen.
– Förr kanske sådana incidenter skedde någon gång i månaden men nu är det nästan varje dag. När man för ihop så många intagna på en liten yta så uppstår friktioner – så är det ju. Personal angrips också i en större utsträckning än tidigare.
Stefan Römer tror att läget inom Kriminalvården där arbetstagarna får allt sämre löner och arbetsvillkor i jämförelse med andra arbetsplatser gör att det är många som kommer att lämna myndigheten även framöver.
– Om man hela tiden får lära upp nya blir det också ett arbetsmiljöproblem. Jag är glad att min bana på golvet är över. Jag börjar bli lite för gammal för det. Nu kommer man att börja dubbelbelägga mer, och vi har fått ett nytt krav på att hitta 800 platser, jag vet inte vart vi ska hitta dem, det är fullbelagt överallt, säger Römer och berättar an har mötts av argument om att man kan flytta lugna klienter till gymnastiksalar. .
– Men när man har 20 intagna hur mycket personal behöver man då för att kunna öppna dörren på ett säkert sätt? De som vill utöka så mycket och på så kort tid får också komma med lösningen på problemen för jag börjat känna att vi börjar nå vägs ände.
Just nu bor 49 intagna i Göteborgsområdet i polisens arrest som egentligen är avsedda för att man ska sitta där högst i 72 timmar, eftersom Kriminalvården inte har några platser.
– Då får man hoppas på de intagnas goda humör.
Christer Hallqvist, ordförande för Seko Kriminalvård pekar på idéerna i Tidöavtalet. Med dubbelbeläggningar har Kriminalvården i dag omkring 9000 intagna och år 2032 ska de ha 27 000 intagna. Christer Hallqvist:
– Någonstans måste politikerna stanna upp och inse att det här inte går att genomföra i den takt som det nu görs. Dubbelbeläggningar är det nya normala och det förekommer även trippelbeläggningar vilket är slitsamt för både de intagna och kriminalvårdarna.
– Det kommer att bli en förvaringsplats snarare än att man fokuserar på att omvända de som har begått brott. Man tappar helhetsbilden när det gäller förtätningen. Det byggs ut men det kommer att ta flera år innan lokalerna är klara och under den tiden ska vi öka beläggningen.