arbetsolyckor
En tappad blomlök ledde till katastrof

ARBETSOLYCKA. En säsongsanställd skulle plocka upp en lök från golvet men fastnade med håret i en maskin och fick en del av huvudsvålen avsliten. – Vi borde ha gjort det omöjligt att fastna där, säger Amanda Alverbäck, ansvarig för arbetsmiljön på Alverbäcks Blommor.
Ett halvår har gått sedan olyckan hos Alverbäcks Blommor, en tulpanodlare på Ekerö strax väster om Stockholm.
En anställd arbetade med att plantera lökar från ett rullband när en lök ramlade ner på golvet. I vanliga fall väntar man tills det är paus i arbetet eller tills arbetsdagen är slut innan man städar och samlar ihop det som hamnat fel. Men nu var det nära lunch, alla hade lite bråttom och medarbetaren kröp ned vid sidan av maskinen för att plocka upp blomlöken. Hon fastnade med håret i bandets drivaxel och delar av huvudsvålen slets loss.

– En hemsk olycka och en mardröm för både arbetstagare och arbetsgivare. Ingen ska behöva skada sig på jobbet, säger Amanda Alverbäck, ansvarig för arbetsmiljön på Alverbäcks Blommor.
Idag är personen — en kvinna från Lettland — så gott som återställd. Hon väntar fortfarande på att delar av håret ska växa ut igen, men kommer inte ha några fysiska men från olyckan.
– Hon var tillbaka på jobbet redan efter en månad, med viss anpassning av arbetsuppgifterna. Hon har också engagerat sig i de lösningar vi nu tagit fram för att undvika fler arbetsplatsolyckor. För oss har det varit en väldigt stor hjälp, inte minst mentalt. Olyckan är något vi alltid kommer bära med oss, säger Amanda Alverbäck.
Företaget har godkänt en företagsbot på 200 000 kronor för att rullbandet, som var från 1990, saknade fullgoda skydd.
Hur vanligt det är med arbetsolyckor i handelsträdgårdar och på andra arbetsplatser inom trädgårdsnäringen är svårt att säga, enligt Annethe Axelsson, regionalt skyddsombud på Kommunal Stockholm, och den som haft kontakt med Alverbäcks Blommor efter olyckan.
- Vi får sällan anmälningar om det, men det är många arbetsplatser där vi inte har medlemmar och det finns säkert ett mörkertal, säger hon
Utrustningen behöver ses över
Annethe Axelsson framhåller att företagen i branschen behöver se över sina rullband, lastpallar, pannor och annan utrustning. Men också lyftanordningar, truckar och andra fordon. Det måste finnas SE-märkningar och tydliga bruksanvisningar.
– Inom odling är det snarare arbetssjukdomar som kan vara problemet, till exempel förslitningsskador på grund av enformiga rörelser. Man tror inte att en låda med blommor väger så mycket, men ska du stå och lyfta lådorna hela dagen kan det bli problem, säger Annethe Axelsson.
Arbetsmiljön är inte heller anledning till den konflikt på arbetsmarknaden som är aktuell inom den del av de gröna näringarna som omfattar arbetsplatser inom trädgårdssanläggningsföretag. Strejkvarslet för personer om arbetar med skötsel av bland annat parker handlar om lägstalöner och att arbetsgivarna inte vill följa märket, som man kommit överens om på den övriga arbetsmarknaden.
Annethe Axelsson är nöjd med hur Alverbäcks Blommor agerat efter olyckan i början november.
– De har åtgärdat bristerna på ett bra sätt och arbetar vidare med det systematiska arbetsmiljöarbetet. Jag kommer att åka ut till Ekerö för att göra en skyddsrond innan de startar upp verksamheten igen inför den nya odlingssäsongen, säger hon.
Amanda Alverbäck ser tillbaka på det senaste halvåret och vittnar om att både ledning och personal ser på arbetsmiljön med andra ögon idag.
– Vi hade även tidigare förhållningsregler om vad man absolut inte får göra, men vi hade inte gjort det omöjligt att göra vissa saker, säger hon.
Nu byggs arbetsplatserna längs rullbandet om så att det inte går att krypa ner under bandet.
– Man kan komma under med en sopborste, men inte krypa under och man kan inte heller sträcka sig över.
Alla roterande delar i utrustningen är inklädda. De ställen som behöver vara lätt åtkomliga för service är inklädda i nät. Nu finns också en säkerhetslina som man kan dra i för att stoppa bandet om något inträffar.
Genvägar blir omöjliga
– Vi har tänkt till och gjort allt vi kan för att det ska vara omöjligt att ta genvägar för att till exempel plocka upp lökar som faller.
I arbetet för att öka säkerheten har det varit en fördel att ha egna tekniker anställda, understryker Amanda Alverbäck.
– De känner företaget och såg snabbt vad som kunde göras för att höja säkerheten i de olika arbetsmomenten. De har själva tillverkat det material som behövdes, annars kunde det ha blivit både besvärligt och dyrt. Vi har inte behövt byta ut några maskiner, i stället har vi gjort de vi har säkrare.
Med många säsongsanställda från andra länder är informationen och kommunikationen om säkerhet på arbetsplatsen viktig, konstaterar Amanda Alverbäck. Även där har företaget tagit ett kliv framåt, menar hon.
– Tidigare har personalen sällan sagt ifrån när de upplevt brister i arbetsmiljön. Nu märks ett ökat engagemang även bland de anställda, säger Amanda Alverbäck.