Arbetsskador
Biljakter livsfarliga – även för poliserna
Tre poliser har omkommit under biljakter sedan 1993. Och ytterligare tre omkom i andra trafikolyckor. – Poliserna har glömt bort sig själva i trafiksäkerhetsarbetet, anser forskaren Jörgen Lundälv.
Under tioårsperioden 1997-2007 skadades 1 800 poliser i trafikolyckor. Krockarna kostade 300 miljoner kronor.
– Och det har inte blivit bättre sedan, säger Jörgen Lundälv, som tog fram uppgifterna.
Han är docent i socialt arbete vid Göteborgs universitet och i trafikmedicin vid Umeå universitet och har forskat om utryckningskörning sedan 2002.
2013 införs en nationell förarutbildning för alla poliser. Jörgen Lundälv tycker att det är en förbättring, men det räcker inte. Han vill också ha årliga uppkörningar och hälsoundersökningar:
– Varför ska det ställas lägre krav på poliser än på lokförare, bussförare och lastbilschaufförer?
Jörgen Lundälv jämför också med att alla poliser som bär vapen måste skjuta upp en gång om året.
Poliser råkar inte bara själva ut för olyckor, de kan också förorsaka att andra skadas. Så var det sommaren 2009 när två poliser jagade en motorcyklist i Växjö. Biljakten slutade med att mc-föraren körde ?i diket och skadades allvarligt.
Under jakten hade poliserna försökt få honom att stanna genom att preja honom. Polisen som hade kört bilen åtalades sedan för tjänstefel. Han dömdes av tingsrätten till 70 dagsböter.
Domstolen ansåg att han skulle ha rapporterat prejningen i förväg och att han borde ha följt ordern att avbryta förföljandet.
Fredrik Westin, ombudsman på Polisförbundet, anser att polisyrket är komplext.
– Poliser utsätts ofta för svåra situationer där de riskerar att bli anmälda för olika saker. De allra flesta är medvetna om den risken, säger han.
Polisen i Växjö överklagade tingsrättsdomen. Hovrätten frikände honom därför att skyldigheten att rapportera en prejning var en ren formalitet och att Rikspolisstyrelsens föreskrifter om skillnaden mellan förföljande och efterföljande var otydliga.
Men riksåklagaren, RÅ, anser att föreskrifterna är tydliga och att polisen hade varit skyldig att rapportera prejningarna i förväg. RÅ påpekar att prejning är en farlig åtgärd, särskilt när den som prejas är en oskyddad trafikant. Eftersom det kan vara svårt att avgöra om en jagad ska prejas, ska det beslutet fattas av någon som inte är mitt i händelsernas centrum.
Åklagaren anser också att polisen begått tjänstefel när han inte avbröt förföljandet, trots att han fått order om det och överklagar därför domen till Högsta domstolen.
Fredrik Westin på Polisförbundet vill inte uttala sig om de aktuella föreskrifterna är otydliga, utan avvaktar domstolens bedömning.