6:6 a

Älvsbyskandalen till Arbetsmiljöverket

Omhändertagandet i Älvsbyn av tre barn har lett till ett arbetsmiljöärende. (Arkivbild)

SKYDDSOMBUD AGERAR. Älvsbyn blev rikskänt av ett LVU-ärende i somras. Nu anmäler skyddsombuden kommunen till Arbetsmiljöverket. 

Publicerad Senast uppdaterad

Socialtjänsten i Älvsbyn blev rikskänd när kommunens socialutskott i augusti i fjol beslöt att återföra tre barn som tre år tidigare omhändertagits enligt LVU till föräldrarna. En extern konsult hade granskat fallet och funnit brister vid omhändertagandet våren 2020. Fem handläggare stängdes av från jobbet.

I oktober avslöjade DN att pappan i familjen var misstänkt för grovt barnpornografibrott och tidigare dömd för barnmisshandel. Barnen hade upprepade gånger vittnat inför skolpersonal, socialtjänst och polis om att de utsattes för våld.

Trots detta beslöt socialutskottet att återförena familjen utan någon ny utredning. I stället skuldbelades de anställda och en enligt personalen redan dålig arbetsmiljö blev ännu sämre.

Stadigt sämre arbetsmiljö.

En lex Sarah-utredning av fallet blev klar för någon vecka sedan. Den säger sammanfattningsvis att det förekom mindre misstag då barnen omhändertogs 2020, men betydligt större brister i handläggningen när de återfördes till föräldrarna i fjol.

– Arbetsmiljön har stadigt blivit allt sämre, säger Emelie Vestin som är Visions skyddsombud på enheten för individ- och familjeomsorg, IFO. Och det beror på att ledningen saknar kompetens.

Tillsammans med skyddsombudet på biståndsenheten och företrädare för fackförbundet SSR lämnade hon nyligen in en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket. Skyddsombuden skriver bland annat:

”Under hela 2023 har det varit stora arbetsmiljöproblem. Det eskalerade då arbetsgivaren handplockade en konsult till enhetschef i början av mars. Skyddsombuden lyfte de organisatoriska och psykosociala problem som uppstod och den höga arbetsbelastning som pågått under en längre tid men fick inget gehör. Arbetsmiljön är sedan dess extremt dålig!”

De listar sedan ett antal problem:

* Båda enhetscheferna och en 1:e socialsekreterare har sagt upp sig.

* Handläggare har hängts ut i media och hotats med polisanmälan.

* Handläggare är rädda för repressalier och mår psykiskt dåligt.

* Socialchefen saknar kunskap om systematiskt arbetsmiljöarbete.

* Personal säger upp sig och arbetsbelastningen är hög.

De kräver en arbetsmiljöutredning av en extern aktör, en handlingsplan för att skapa en trygg arbetsmiljö och åtgärder för att komma till rätta med den höga arbetsbelastningen.

Socialchefen Robert Cortinovis anser i sitt svar inte att det behövs någon ny arbetsmiljöutredning eftersom en sådan gjordes 2020 och en mindre för området barn och unga sådan för ett år sedan och att man ”har en samstämmig problembild av svårigheter med kompetensförsörjning, hög arbetsbelastning, rädsla att göra fel, risk för repressalier, bristande tillit och dålig arbetsmiljö”.

Han skriver också att handlingsplanen ”stannat upp och övergått till krisledningsstöd”, men inbjuder fack och skyddsombud till dialog om hur man ska arbeta gemensamt med den tidigare handlingsplanen.

I torsdags svarade skyddsombuden att de inte är nöjda med ledningens förslag:

”Vi har haft flera omfattande kriser i närtid”, skriver de och påpekar att det nu är ny personal samt att den handlingsplan socialchefen hänvisar till enbart gäller området barn och unga.

Slutligen ifrågasätter de fortsatt Robert Cortinovis kompetens:

”Socialchefen har haft arbetsmiljöansvaret sedan 2023-03-01. Det har varit en mycket dålig arbetsmiljö på området ”barn och unga” sedan i april/maj 2023 och en mycket dålig arbetsmiljö för båda enheterna IFO och Bistånd, sedan augusti 2023, när fem medarbetare stängdes av från arbetet.