Arbetsskadeförsäkringar
Döden som vardag ska synas
Psykologen Agneta Grimby vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, geriatrik, får 588 000 kronor av Afa Försäkring för att forska om hur vårdanställda påverkas av att jobba med döende och sorg. - Jag ska undersöka personalgrupper som i akutskeden får ta hand om döende eller döda och deras efterlevande, säger hon.
Det finns sedan tidigare forskning om sjuksköterskors reaktioner när de mött döende i sitt jobb. Men nu ska Agneta Grimby ta reda på mer om hur alla yrkesgrupperna inom akutvården påverkas av att möta döende på sina arbetsplatser. Under nästa år ska hon skicka ut en enkät till 200 anställda inom akutsjukvård över hela landet. Frågorna handlar bland annat om attityder till döende och död, förmåga till empati vid kris, upplevelser av stress, krav och förväntningar och arbetslagens sammansättningar.
- Enkäten ska till läkare, räddningspersonal och ambulanspersonal, alla som i akutskeden får ta hand om döende eller döda och deras efterlevande. Det ska bli spännande att lyfta fram dem och se om det är ett kall som fått dem att välja dessa yrken. Jag vill även veta hur de jobbar ihop i arbetslagen, säger Agneta Grimby.
Hon är nyfiken på vilka egenskaper personerna har som gjort dessa yrkesval trots att de vet att det kommer att innebära stora frustrationer och många situationer där de tvingas se människor dö.
- Hur drabbar det dem i längden? Hur klarar de det? Blir de så drabbade till sist att de tvingas ta en timeout eller kanske gå i pension tidigare?
Agneta Grimby hoppas få svar på sina frågor innan nästa år är till ända.
Hon har tidigare gjort en studie på akademiska sjukhuset i Uppsala där hon undersökte hur efterlevande upplevde stödet från undersköterskorna.
- Jag såg då hur positivt det upplevdes av de anhöriga att någon stod i dörren när ambulansen kom in och räckte ut en hand till dem och följde med dem hela vägen till väntans slut, säger hon.
Detta är ett av 14 nya projekt som sammanlagt beviljas 36 miljoner kronor från Afa Försäkring.