Debatt
Modern daglöneindustri på stark frammarsch
KRÖNIKA. Det här landet var dåligt rustat för att hantera delnings-, egenanställnings-, plattforms- och gigbranschens intåg på arbetsmarknaden. I dag kan vem som helst få nästan vad som helst gjort, levererat, flyttat eller köras av i princip rättslösa arbetare: egenanställda eller gigande.
För ett antal år sedan startade några egenanställningsbolag en egen lobbyorganisation. I dag har flera av bolagen som var med från början försvunnit ur medlemslistan. Kvar finns fyra, och som ordförande för organisationens ”auktorisationsnämnd” sitter en moderat riksdagsman. Myndigheter och politiker pratar om egenanställningar som en lösning på arbetslöshet och integration. Region Stockholm har startat samarbete med Foodora. Begreppet ”egenanställningsföretag” gjorde entré i Svenska Akademiens nyordslista 2016. Är den till synes mindre lobbyorganisationen en effekt av att man tycker sig ha åstadkommit något?
En trendspaning är att egenanställningar nu fått en konkurrent i gigjobb. Gigjobben är å ena sidan delvis samma elände som egenanställningarna och å andra sidan, om möjligt, ännu mer oreglerade. I svenska medier har det spridits otaliga nyheter om lurade arbetare med villkor och löner så dåliga att de till och med fått gratisjobb att se rimliga ut. Facken har rasat – och rasar.
För några veckor sedan gick plattformsföretaget Yepstr ut och meddelade att man skulle anställa alla sina över femtusen ungdomar i stället för att fortsätta låta dem hänga löst i det vakuum som gigjobbare befinner sig i på arbetsmarknaden. Utan någon som tar ansvar fullt ut, utan rättigheter likvärdiga den normala arbetsmarknadens, och ofta fullständigt utan skyddsnät om, eller snarare när, olyckan är framme. Men enligt uppgift handlar det om ”temporära visstidsanställningar”, vilka framstår som ett mysterium i sig. Hur kan en visstidsanställning, som per definition är temporär, göras ännu mer temporär?
I september i år bildades Plattformsföretagen, en branschorganisation – inte en arbetsgivarorganisation, vilket man är noga med att poängtera – för bolag som vill normalisera gigandet ännu mer. Enligt dem själva är det inte lobbyism som är organisationens huvudspår, utan ”samarbeten”. Samtal förs med Skatteverket, Svenskt Näringsliv och Unionen. Man vill ”betala skatt och ta vårt ansvar”. Det låter ju lovvärt. Nu får tiden utvisa om det låter mer än det smakar.
Rättsläget fortsätter också att vara någorlunda oprövat, vilket ger såväl egenanställnings- som gigjobbsföretag luft under vingarna. I Kalifornien vann nyligen ett antal plattformsföretag, bland annat Uber och Lyft, indirekt en folkomröstning efter att ha skyfflat in nästan 200 miljoner dollar i kampanjarbete. Inget plattformsföretag där behöver ta arbetsgivaransvar.
Det finns enorma ekonomiska intressen i den här moderna daglöneindustrin och frågan är hur snabbt den nu normaliseras. Lobbyism, kampanjande, samtal och samarbeten drivna och initierade av parter med allt att vinna går ofta snabbare fram än reglering och rättspraxis.
Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev