Arbetsskador

Lärling föll på bygget: ”Jag hade kunnat dö”

Plåtslagarlärlingen Emil Karlsson, 21, skadades när byggnadsställningen han stod på gav vika. Byggbranschen är en av de mest olycksdrabbade branscherna. Foto: Johan Nilsson / TT-Bild

Plåtslagarlärlingen Emil Karlsson, 21, skadade sig när byggnadsställningen han stod på gav vika. – Först efteråt förstod jag att jag hade kunnat dö den dagen, säger han. Olyckan inträffade i januari i år på en byggarbetsplats i Helsingborg.

Publicerad

Trallen som Emil Karlsson stod på gav vika. I fallet fick han tag i en del av byggnadsställningen och lyckades hålla sig fast, men föll sedan 2,5 meter ner till våningen under.

– Plattan som håller ihop underarmen och överarmen slets i bitar. Det gjorde extremt ont, men jag hade tur i oturen. Hade jag inte fått tag i ställningen kunde jag ha landat på ryggen, säger Emil Karlsson.

I veckan kom ny statistik från Arbetsmiljöverket som visar att nästan 35 000 arbetsplatsolyckor som ledde till sjukfrånvaro inträffade 2018. 50 av dessa var så allvarliga att de ledde till döden och majoriteten av de drabbade, 47 stycken, var män.

"Traumatisk upplevelse"

Emil Karlsson var sjukskriven i tolv veckor efter olyckan.

– Det tog ett tag innan verkligheten hann ifatt mig. Jag hade svårt att sova och när de starka värktabletterna slutade verka kom alla tankar och känslor tillbaka, då förstod jag att jag hade kunnat dö den dagen. Det var ingen rolig tid och olyckan var en traumatisk upplevelse, men jag känner mig lättad över att det har gått så bra som det har gjort, säger han.

Nu är han tillbaka på arbetet, men han kan fortfarande inte sträcka ut armen helt, det är smärtsamt att lyfta tungt och han känner av ilningar i armen.

– Det kommer från ingenstans och känns som att jag doppar armen i iskallt vatten. Läkarna vet inte om rörligheten i armen kommer att komma tillbaka helt.

15 allvarliga fel

Byggnads regionala skyddsombud i Skåne säger till TT att 15 allvarliga fel upptäcktes i byggnadsställningen som Emil Karlsson stod på. Skuldfrågan är fortfarande under utredning.

– De som har byggt ställningen har byggt den fel. Men det är någon som har godkänt ställningen också och enligt mig är det den personen som bär skulden, säger Emil Karlsson.

Efter olyckan är han mer vaksam.

– Man är mer försiktig med vad man går ut på för ställningar och kollar en extra gång vem det är som har besiktigat den. Man får vara jobbig helt enkelt, för man vill ju inte uppleva samma sak igen.

Många olyckor

Byggbranschen är en av de mest olycksdrabbade branscherna.

– Fem byggnadsarbetare har redan fått sätta livet till på sin arbetsplats i år. Hade det skett i någon annan bransch hade det tillsatts en haverikommission för länge sedan, säger Johan Lindholm, förbundsordförande på Byggnads.

Enligt Johan Lindholm förekommer det regelbundet att skyddsombud blir motarbetade eller utestängda från byggarbetsplatser.

– Det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för att det råder en bra kultur på arbetsplatserna och att miljöarbetet omfattas av alla, säger han.

Fakta: Arbetsolyckor 2018

• 118 970 arbetsskador anmäldes totalt i Sverige under 2018

• 34 908 arbetsolyckor som medfört sjukfrånvaro (14 336 kvinnor, 20 572 män)

• 63 274 arbetsolyckor utan sjukfrånvaro (33 604 kvinnor, 29 670 män)

• 11 043 olyckor på väg till eller från arbetet (7 158 kvinnor, 3 885 män)

• 9 082 arbetssjukdomar (5 599 kvinnor, 3 483 män)

• 50 anmälda arbetsolyckor med dödlig utgång (3 kvinnor, 47 män)

• 8 dödsolyckor i arbete bland personer som inte ingår i den svenska arbetskraften

Källa: Arbetsmiljöverket