Arbetsskador

Dramatisk ökning av svåra olyckor i industrin

En namninsamling med 32 000 underskrifter för nolltolerans mot dödsolyckor på arbetsplatser lämnades över till arbetsmarknadsministern. Bakom luntorna syns namnen på de 50 som dött i industrin de senaste åren. Foto: Elinor Torp
Bredvid IF Metalls ordförande Anders Ferbe satt Gustaf Seppelin Solli. Gustaf berättade vad som hände den där kvällen på Nordkalk i Luleå då han skadades svårt. Till vänster sitter Lea Skånberg, chef på fackets arbetsmiljöenhet. Foto: Elinor Torp
Pernilla Lövgren, Gustafs flickvän, följde med till regeringen. Foto: Elinor Torp

En gång var Sverige världsbäst på arbetsmiljö. <br>- Nu har vi halkat efter. Den snåla bemanningen leder till ökade risker. Antalet allvarliga olycksfall i industrin har ökat dramatiskt och då pratar vi inte stukade tummar, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe. <br>Sedan 2006 har 50 personer omkommit på IF Metalls arbetsplatser.

Publicerad

På torsdagen överlämnade IF Metall och Gustaf Seppelin Solli 32 000 namnunderskrifter för nolltolerans mot dödsolyckor på arbetsplatserna. Klockan kvart över ett träffade de arbetsmarknadsminister Hillevi Engström för ett samtal om arbetsmiljö. Just inom industrin har de svåra olyckorna ökat med 38 procent mellan 2009 och 2011. Då räknas bara de olycksfall som lett till sjukskrivning i mer än 30 dagar. Två tredjedelar av de drabbade har fått men för livet. AFA har på uppdrag av IF Metall tagit fram statistiken.

Orsaken till att olyckorna ökar är, enligt förbundsordförande Ferbe, det tuffa tempot och den snåla bemanningen, men också de långa entreprenörskedjorna.

- Det medför att arbetsmiljön sätts på undantag, säger han.

En annan viktig förklaring är de korta anställningarna.

- Vem ställer krav på sin arbetsmiljö när det viktigaste är att få fortsatt anställning? fortsätter Anders Ferbe, som vidare konstaterar:

- Entreprenörerna gör i dag frontjobben. Gruvorna är ett tydligt exempel på det. Arbetsmarknaden ser annorlunda ut i dag. Fler jobbar för små eller mindre företag. Lagen är inte anpassad efter det nya rörliga arbetslivet.

Men även IF Metall måste bli bättre, framför allt på att lyfta fram sina skyddsombud, erkänner förbundsledningen.

Under oktober månad, då skyddsombuden fyllde hundra år, gjorde IF Metall närmare 1 200 skyddsronder som visar på stora brister i arbetsmiljöarbetet. 37 procent av arbetsplatserna saknade skyddsombud. Hälften av företagen gjorde inga fysiska riskbedömningar. Sju av tio gjorde inga psykiska riskbedömningar. 40 procent av de personer som jobbar med kemikalier saknar utbildning för det.

- Vi ser nu resultatet av de neddragningar som skett på arbetsmiljöområdet sedan 2006. Det är fullständigt oacceptabelt att allt fler skadas på jobbet, många med men för livet, säger Anders Ferbe.

Enligt Lea Skånberg, chef för IF Metalls arbetsmiljöenhet, får fackets regionala skyddsombud i dag göra mycket av Arbetsmiljöverkets jobb då inspektörerna inte hinner ut till de små arbetsplatserna. Antalet inspektörer har minskat med en tredjedel sedan 2006. ILO anser att det ska vara en inspektör per 10 000 anställda. Sverige är i dag nere i 0,6 inspektörer, understryker facket i det pressmeddelande som gått ut.

När IF Metall bjöd in media på torsdagen stod namnen på de 50 döda på en stor svart duk bakom podiet. Bredvid Anders Ferbe satt Gustaf Seppelin Solli. Han fick inför journalisterna berätta vad som hände den där kvällen på Nordkalk i Luleå då han och en kollega från en annan underentreprenör skadades svårt. Gustaf överlevde. Kollegan Johan dog.

Kraven IF Metall ställer på regeringen:

  • Inför nolltolerans mot dödsolyckor på arbetsplatserna. En konkret handlingsplan behövs.
     
  • Ge Arbetsmiljöverket ökade resurser så att fler inspektioner kan genomföras.
     
  • Skapa ett nationellt kunskapscentrum för arbetsmiljöfrågor där arbetsgivare, fackliga organisationer och företagshälsovård kan få stöd.