ARBETSOLYCKOR

”Ingen kund vill att det sker en olycka hemma hos dem”

Rickard Lindberg tror att utvecklingen går till det bättre.

INSTALLATÖRSFÖRETAGEN. Rickard Lindberg är arbetsmiljöexpert på Installatörsföretagen och säger att han inte blir förvånad över att vissa aktörer inte är med i Svenskt Näringsliv när det visar sig att det finns brister i fallskyddet.

Publicerad

Rickard Lindberg säger att Installatörsföretagen tillsammans med Elektrikerna nu har ett projekt med Prevent där man tar fram en film med instruktioner och riskbedömningar för vad man ska tänka på när man jobbar med installation av solpaneler.

– Om man bara kollar på priset vid en installation av solceller måste man också vara medveten om att det är något som försakas. Det är snabba pengar och det blir väldigt kortsiktigt om man tittar på både hållbarhet och materialval.

- När man köper en så dyr installation som en solcellsanläggning bör man också kolla på vilken kvalité man får och ta höjd för säkerheten vid installationen. Om man är en seriös kund får man gärna ta ut en projektör som tittar på förutsättningarna. Det finns ingen kund som vill att det ska ske en olycka hos sig.

Rickard Lindberg föreslår att man som beställare ska fråga hur företaget har riskbedömt arbetet och hur man har gjort instruktioner.

– Självklart är det så att ska man göra en ny installation så ska man ha kollektiva eller gemensamma fallskydd så man inte tänker sig att man gör allting med skyddssele. Det är en företeelse som varken vi eller Arbetsmiljöverket tycker om och inte facken heller.

När jag ser att det har hänt olyckor brukar jag kolla upp om det är ett medlemsföretag eller inte och det är det oftast inte.

Rickard Lindberg säger att det finns en anledning till att vissa bolag inte är med i Svenskt Näringsliv och tycker att man som beställare också ska fråga sig varför.

– När jag ser att det har hänt olyckor brukar jag kolla upp om det är ett medlemsföretag eller inte och det är det oftast inte. Jag är inte förvånad över att det händer fler olyckor på företag som väljer att stå utanför Svenskt Näringsliv. Jag är bekymrad över att flera av de stora solcellsbolagen inte vill vara medlemmar hos oss – man kan fråga sig varför.

Därför tycker han att det är viktigt att ta fram fakta om företaget och ta referenser på tidigare jobb som har gjorts av dem.

– Det som våra medlemsföretag oftast ringer och undrar över är vilka regler det är som gäller. Det handlar ofta om att man har fått en påhälsning av Arbetsmiljöverket och de frågar om vilka skydd man ska använda. Det uppstår då ofta diskussion kring om det är farligt att använda personlig fallskyddsutrustning men då tycker jag att man fokuserar fel saker.

Han tror att branschen är under stor förändring och att man kommer att se en helt annan verklighet för de som installerar solceller inom kort.

– Inom tre – fyra år kommer vi ha andra typer av verktyg för att lyfta upp solcellerna och ha ett mycket bättre sätt för att få upp dem på taket. Vi lär oss att utveckla oss helt enkelt och nya företag har inte så mycket erfarenhet men ju fler installationer man gör desto bättre blir man ju. Med tiden tror jag att vi kommer att kunna göra det bättre, snabbare, tryggare och effektivare.