Tidningen

Förare lär sig ratta maskinerna säkert

Robert Rask har utvecklat utbildning och körkort för farliga maskiner.

Ett enda litet misstag vid maskinen – och olyckan är framme. Därför har fack och arbetsgivare inom träindustrin tillsammans skapat en utbildning för ”maskinkörkort”. På Elitfönster i Vetlanda har 80 snickare tagit körkortet.

Publicerad

Robert Rask på Elitfönster är initiativtagare till körkortsutbildningen på Elitfönster i Vetlanda.

- Även våra erfarna specialsnickare uppskattar utbildningen, säger initiativtagaren Robert Rask.

Han är kvalitetstekniker på företaget och själv specialsnickare sedan åttiotalet. Hans minns sina gamla kollegor från den tiden.

- Många av dem saknade fingrar. Det var ingen vacker syn.

Sedan dess har både säkerhetsarbetet skärpts och maskinerna moderniserats, men det finns fortfarande mycket kvar att göra, menar han.

- Det var 2019 när en operatör skadades av en såg som jag insåg att säkerhetsrutinerna skulle kunna vässas ytterligare. Han är en duktig snickare, men hade inte gått den vanliga vägen in i yrket, hade inte den nödvändiga grunden i säkerhetstänket.

Efter skadan fick den snickaren byta arbetsuppgifter, men Robert Rask menar att det egentligen var onödigt.

- Operatören hade kunnat vara kvar vid maskinen bara han lärde sig mer om att arbeta säkert vid den.

Robert Rask började undersöka möjligheterna att starta fortbildningar för företagets snickare. På Teknikcollege Höglandets träskola hörde han talas om maskinkörkortet som är en del av elevernas utbildning.

Han fick också reda på att utbildningar i maskinkörkort var något som fack och arbetsgivare inom trä- och möbelindustrin tagit fram tillsammans med den partssammansatta organisationen Prevent som arbetar med arbetsmiljöfrågor.

Efter en förebild från Danmark lanserades körkorten i Sverige 2011, men det är först på senare år som utbildningarna kommit igång på allvar. På Elitfönster AB har ett 80-tal operatörer under de senaste två åren tagit körkort för en eller flera maskiner. Deras reaktioner?

- Mycket positiva!

Men det handlar ju om erfarna specialsnickare som arbetat vid maskinerna i åratal, ser de verkligen nyttan med det?

- Visst finns en del gamla uvar som tycker att jag trampar dem på tårna, som säger att ”den där utbildningen ska väl inte jag behöva gå”. Men överlag har de varit väldigt positiva, de uppskattar att företaget prioriterar säkerheten.

En utbildning på en maskin tar cirka en timme, varav hälften är teori och andra halvan praktik. Utbildningen erbjuds för de farligaste maskinerna, nio stycken sammantaget: bordsfräs, justersåg, pelarborr, rikthyvel, bandsåg, bredbandsputs, kapsåg, planhyvel och vertikalputs.

Vissa av operatörerna har tagit körkort för alla nio maskiner som det finns körkortskrav för.

- Sedan dess har ingen av körkortsinnehavarna haft sjukfrånvaro på grund av olycka!

Beror det på körkortet, eller?

- Självfallet är det många faktorer som spelar in, men jag är säker på att körkortet är en av dem, samtidigt som vi har förbättrat säkerheten i många maskiner.

Elitfönster har 1 100 anställda och fabriker i både Vetlanda och Lenhovda. I företagets ”maskinkörkortsgrupp” ingår fabrikschef, produktionschef samt miljö- och arbetsmiljöchefen. Robert Rask upplever att ledningen tar frågan på stort allvar.

- Tillsammans har vi kommit fram till att börja med de mest erfarna och välutbildade operatörerna. När nu flertalet av dessa gått utbildningen, blir det lättare att övertyga resten. Vi har cirka en tredjedel kvar att utbilda av dem som arbetar med farliga maskiner.

I modern tid har företaget sluppit så allvarliga olyckor så att kroppsdelar behövt amputeras, men säkerheten måste ständigt vässas och där är körkortkursen en av metoderna. Kursen är webbaserad och på varje företag som anordnar utbildningen ska det finnas en testledare. Elitfönster tillhör de företag i landet som kommit längst.

Framöver hoppas fack och arbetsgivare att fler företag hänger på, när Prevent nu också tagit fram körkort för handhållna maskiner som sticksåg, elhyvel och spikpistol. Eftersom fler allvarliga olyckor sker på sågverk än på snickerier, hoppas man att också fler sågverk nappar på utbildningen.

Ombudsmannen Patrik Karlsson på GS-facket är mycket nöjd över att maskinkörkorten nu sprids över landet.

- Men det går att göra ännu mer för att få ner antalet olyckor, svarar han i ett mejl.

Cirka 150 personer tvingas amputera kroppsdelar vare år och sågar ligger bakom många av olyckorna. Varför så många olyckor?

- Det finns en rad förklaringar: stress på grund av slimmade organisationer, tidspress, undermåliga skydd på maskinerna och dålig introduktion gällande risker vid maskinerna.

Vad säger du om att så många allvarliga olyckor fortsätter att inträffa?

- Fullständigt oacceptabelt! I synnerhet med tanke på hyr mycket hjälp, utbildningar och metoder som finns för att upprätthålla en bra arbetsmiljö.

Vad kan fack och arbetsgivare göra ytterligare för att få ner antalet olyckor?

- Facket arbetar ständigt med att utbilda skyddsombud. Utöver maskinkörkortet, arbetar vi parter också med utbildningen ”Säkra sågverk” och för närvarande utvecklar vi ett nytt större arbetsmiljöprojekt ihop.

CIrkelsåg vanligast

Antal fall per år:

2004: 224

2005: 240

2006: 212

2007: 233

2008: 179

2009: 169

2010: 176

2011: 153

2012: 154

2013: 147

2014: 147

2015: 173

2016: 144

2017: 159

2018: 150

2019: 157

2020: 153

2021: 144

Källa: Arbetsmiljöverket

 

Åren 2004-2021 inträffade 3 118 olyckor som orsakade amputation av kroppsdelar. Dessa 20 kategorier av verktyg, maskiner etc förekom oftast (antal olyckor):

Cirkelsåg: 262

Skärmaskin för trä och dyl: 137

Lastbilar, släpvagnar och påhängsvagnar: 75

Dörrar: 63

Andra maskiner för sågning: 56

Formpressar: 56

Motordrivna transportvagnar, lyftvagnar etc: 56

Traverskranar, portalkranar: 55

Parallellsax, giljotinsax, skärmaskin: 50

Borrmaskin, gängmaskin: 49

Fräsmaskin: 49

Bandsåg: 45

Planhyvel: 45

Förpackningsmaskin, ettikeringsmaskin: 40

Transportband: 40

Knivar, slaktknivar, kuttrar: 38

Maskiner för riktning, bockning och böjning (med valsar): 36

Andra maskinkomponenter, maskin- eller fordonsdelar: 33

Maskiner för krossning eller malning med skruvar, knivar eller skärblad: 33

Balkar: 30

Källa: Arbetsmiljöverket