Tidningen
Barnet blev utan skadestånd

ERSÄTTNING. Måste man tvinga en sexåring som förlorat sin pappa i en arbetsplatsolycka till psykolog för att få ersättning från försäkringsbolaget? Ja, sa Svea hovrätt i en dom förra veckan. Men efter olyckan har Afa försäkring slopat kravet på intyg.
Bakgrunden är en arbetsplatsolycka i Hedemora den 19 februari 2018, då en anställd vid Grytnäs Gräv omkom då ett schakt rasade över honom. Svea hovrätt har nu dömt entreprenadföretagets vd NN för arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och 80 dagsböter à 590 kronor samt Grytnäs Gräv till företagsbot om en miljon kronor.
Men frågan om skadestånd fick en annorlunda utgång. Så här skriver Svea hovrätt i domskälen:
”(Mamman och de två äldre döttrarna/red. benämning) har yrkat att NN och Grytnäs Gräv ska förpliktas att solidariskt betala skadestånd till var och en av dem med 20 000 kr avseende sveda och värk. (Den yngsta dottern) har begärt skadestånd med 60 000 kr. Anledningen till att målsägandenas skadeståndsanspråk skiljer sig åt är att (mamman och de två äldre döttrarna) har fått försäkringsersättning med 40 000 kr vardera. (Den yngsta dottern), som var sex år då hon förlorade sin pappa, har inte fått någon försäkringsersättning med hänvisning till att hon inte besökte en psykolog efter olyckan, vilket var ett krav för att försäkringsersättning skulle utgå.”
Normen för skadestånd är 30 000 kronor och de tre som fått 40 000 från försäkringen ansågs därför inte berättigade till ytterligare ersättning. Men den minsta flickan, som nekats pengar från försäkringsbolaget, blev helt utan ersättning.
Flickan var alltså försäkrad via pappans kollektivavtalade trygghetsförsäkring vid arbetsskada, TFA, som även ger ersättning vid dödsfall. Men Afa försäkring betalade inte ut några pengar med motiveringen att familjen inte gjort allt för att begränsa skadan. Om hon besökt psykolog eller kurator skulle kriterierna för skadebegränsning vara uppfyllda. Men flickan ville absolut inte gå till psykolog och mamman ville inte tvinga henne.
– Det är svårt att prata med en sexåring om det som hänt, berättar mamman. Och hon ville absolut inte gå och prata med någon hon inte känner om att pappa dött. Och jag tänkte att det skulle göra mer skada än nytta.
För att få ersättning vid dödsfall krävdes ett intyg på psykisk chock och lidande som går utöver förväntad sorg och saknad. Men Afa försäkring tog bort intygskravet för anställda i kommuner och regioner redan 2012, för anställda inom kooperationen 2019 och för privatanställda den 1 januari 2021. Numera utgår man från att skada uppstår hos de anhöriga i samband med dödsfall på grund av olycka.
Men när olyckan i Hedemora inträffade fanns kravet fortfarande kvar och det är på den grunden hovrätten dömt.
Advokaten Gökhan Kizil som drev målet för familjens räkning försökte övertyga Hovrätten om att det förelåg ett moraliskt ansvar att även ge den lilla flickan ersättning:
– Men Hovrätten tog varken hänsyn till moral eller såg till barnets bästa, säger han till Arbetarskydd. I stället hårdrar de juridiken.