Arbetsmiljöverktyg

Brandroboten Fumo ska säkra arbetet i lågorna

En fördel med Fumo är att den är lätt och smidig och därmed enklare kan ta sig in i en brinnande byggnad.
Bo Björklund, teknisk chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Brandsäkerhet. Gasbehållare som riskerar att explodera gör arbetsmiljön farlig för brandkår och räddningstjänst. Roboten Fumo testas nu för att säkra de riskabla flaskorna.

Publicerad

Acetylen är en gas som används i industrin, bland annat vid svetsning. En gasflaska med acetylen kan vara instabil i upp till ett dygn efter att den hettats upp och är en stor säkerhetsrisk även efter att en brand i en byggnad har släckts.

För att veta om flaskorna hettats upp be­höver någon både lokalisera dem och mäta deras temperaturer, en svår uppgift i en brandhärjad byggnad.

– I dag arbetar vi lite i blindo och gör passiva insatser, det vill säga spärrar av och förhindrar brandspridning i skydd utifrån, berättar Bo Björklund, teknisk chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

– Här ser vi att en robot kan medverka till att göra en effektivare insats och inte minst ge ett bättre beslutsunderlag för insatsledare eller räddningsledare.

Det är just den typen av uppgifter som roboten Fumo kan göra. Utvecklingen av roboten har delfinansierats av olika räddningstjänster. Under 2017 har Fumo testats av Södertörns brandförsvarsförbund och under våren 2018 ska ytterligare försök genomföras, för att testa fler möjliga funktioner. Den rullande roboten Fumo kan styras på distans i en eldhärjad byggnad. Där ”ser” den med sin värmekamera om exempelvis gasbehållare hettats upp och är nära att explodera.

Roboten är uppkopplad via en fiberkabel, och informationen från dess kamera visas upp på skärm åt den som styr.

Bakom Fumo står företaget Realisator Robotics, där Thomas Eriksson är chef. Han berättar om början på samarbetet med brandförsvarsförbundet.

– Det började när jag jobbade som konsult för polisen och räddningstjänsten. Då kom jag i kontakt med Södertörns brandförsvarsförbund som hade provat att själva bygga en robot som skulle kunna åka in och ta ut gasflaskor ur brinnande byggnader. De hade sett behovet, och insett att det var svårt. Så beskriver Thomas Eriksson, chef på Realisator Robotics som tagit fram Fumo, grunden till samarbetet.

Utöver att kunna granska gasflaskors temperatur kan Fumos kamera även användas för att bedöma rasrisken inne i en byggnad. Den ersätter inte brandmännen utan kan gå in i förväg och kolla hur det ser ut innan människor skickas in i byggnaden.

Thomas Eriksson ser även en möjlighet att använda Fumo vid insatser i exempelvis tunnelbanan, där robotens relativt låga vikt är en fördel.

– De flesta liknande robotar är betydligt tyngre. Det är en avvägning för den måste vara tillräckligt tung för att vara robust och kunna knuffa undan saker, men så pass lätt att två tre personer klarar av att lyfta den.

I dag finns Fumo som en funktionsprototyp, framtagen i samarbete med bland annat KTH, Mälardalens högskola och Örebro universitet. Enligt Thomas Eriksson på Realisator Robo­tics är roboten nu helt redo för industriell produktion.

Om Fumo

• Roboten utgörs av ett fjärrstyrt fordon, som olika typer av applikationer kan kombineras med, beroende på hur det ska användas.

• Kommunikationen med föraren sker genom en optisk fiberkabel.

• Namnet Fumo är latin för rök.